Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.12.2009 10:45 - Виното - изворът на младостта
Автор: kaprizna Категория: Други   
Прочетен: 3500 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 01.02.2011 15:15



Старите мъдреци казват, че няма друг елексир на земята, който да намалява тежкото бреме на старостта, да възвръща жизнерадостта, присъща на младостта, да разсейва мъката и придава на тялото ловкост и подвижност, освен виното. По-късно модерната медицина доказва изключителните качества на тази напитка, а лекари дори я наричат "еликсирът на младостта".

За да откриете тайните и чудодейната сила на това божествено питие, да почувствате истинската наслада от него, е добре да знаете как да пиете този елексир и каква храна подхожда най-много на различните вина.

Като аперитив

Ако сте решили да започнете с по чаша вино, преди хранене, спрете се на някое по-леко. Такова е розето например. И понеже този вид вина обикновено се сервират изстудени, са особено подходящи като аперитив.

Със салата

Обикновено Шардонето върви най-много със салатата. То притежава малко "плодов вкус", което го прави подходящо за повечето салати. Често дамите предпочитат и харесват предимно Шардоне, затова ако сте на вечеря с любимата, може да спечелите няколко точки, като спрете избора си именно на него.

С пица

Като най-подходящо експертите сочат розето. Въпреки че спокойно може да си поръчате и червено вино, което отива на месо и доматен сос (ако пицата не е вегетарианска). Що се отнася до розето обаче, може да избирате между два вида - с по-сладък вкус или леко нагарчащо. Има различни марки, зависи кои от тях са включени в менюто.

С месо и сирене

Естествено, тук изборът без съмнение трябва да спре върху червеното вино. То отива обаче повече на червено месо, отколкото на бяло. Подходящо за червено вино е и мерло. Напоследък то се превърна в един от най-предпочитаните видове вина. Със сиренето почти винаги се поръчва червено вино, погрешно би било, ако се спрете на бяло.

С китайска храна

За пореден път познавачите на виното сочат розето, като най-добър избор. Причината е, че китайската храна е много силна на подправки, често смесва сладко и солено, затова й върви по-леко вино. Не е добре да поръчвате червено вино например, понеже вкусът му ще се загуби, комбиниран с китайска кухня.

С риба

Ако сте решили да хапнете риба или каквито и да е морски деликатеси, най-подходящо е сухото и бялото вино. В никакъв случай не се спирайте на червено например, защото според етикета рибата е несъвместима с него.

С десерта

Тук изборът на експертите се спира върху шампанското. Много хора смятат, че то е подходящо само за купони и при особено специални случаи. Чаша шампанско обаче, би била идеален избор като аперитив или накрая заедно с десерта. 

автор: Frognews.bg


image






Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kaprizna
Категория: Изкуство
Прочетен: 3359481
Постинги: 447
Коментари: 2937
Гласове: 15702
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930