Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.12.2009 11:17 - Шафранът – красиво цвете, подправка или афродизиак
Автор: kaprizna Категория: Други   
Прочетен: 3015 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 29.12.2009 11:48



На цена 2 000 евро за килограм, шафранът е най-скъпата подправка в света. От 100 000 цветчета се добива 1 кг сушени близалца с тъмнооранжев цвят, с леко нагарчащ вкус и специфичен аромат.

Необкновените му качества откриват още в античността. Малко шафран, прибавен към различни ястия, придавал на храната не само екзотичен вкус, но карал хората да забравят тревогите и да се чувстват щастливи.

В някой села в Мароко имали традиция да натриват венците на новороденото с шафран и мед при появата на първите зъбки, за да облекчат болките му. Много често изпозвали шавфара като подправка, която помага на храносмилането и преодоляването на други спомашни проблеми.

Днес почти забравена у нас, тази скъпа подправка е била широко използвана в националната ни кухня до началото на века. С шафран се оцветявали мазнини, сирена и други млечни продукти. Прибавяли го към супи, месни ястия, сосове, дребни печива, варен ориз. А подправените с шафран сладкарски изделия придобивали красив жълт цвят и нежен аромат.

За Ан Дифур (автор на книгата Най-добрите афродизиаци) обаче шафранът, със своя цвят и вкус, гъделичка мозъка и има невероятен ефект върху хормоните. Някои учени смятат, че той е истинска виагра, заради качеството му да стимулира женското либидото.

Шафранът е описан в медицинска книга и признат за сексуален стимулант още преди 2500 г. пр. Хр. Подправката е описана и в народната медицина като стимулант за по-силно сексуално влечение, страст и желание. Благодарение на разказите на Омир знаем, че Зевс е лягал върху матрак от шафран, за да се наслади на любовните си нощи. А финикийците боядисвали чаршафите с шафран преди брачната церемония, за да гарантират дълга и страстна нощ на младоженците.

В този смисъл не е случайно, че преди няколко години италианското правителство поиска от Европейския съюз да се даде на шафрана, произведен в Сардиния "Zafferano di Sardegna", статута на продукт с "Гарантиран произход" - (PDO) Protected designation of origin.

автор: Frognews.bg

image



Лешникова торта с шафранов крем


Продукти

за корите

5 белтъка
150 гр.захар
150 гр.смлени лешници,предварително запечени
2 с.л.брашно
настъргана кора от 12 лимон
2 ванилии

за крема

1 литър прясно мляко
10 с.л.захар
8 с.л.брашно
5 жълтъка
100 гр.бял шоколад
250 гр.масло
2 щипки шафран
1 ванилия

горски плодове по избор
кокос за поръсване

Приготвяне

* Разбийте на сняг белтъците докато получите твърди връхчета.Добавете на части захарта като продължавате да разбивате докато се разтвори напълно.В купичка смесете лешниците,брашното,лимоновата кора и ванилията.Прибавете ги към белтъчната смес и внимателно разбъркайте с лопатка.Изпечете тестото на три кори в тортена форма,покрита с хартия за печене във фурна предварително загрята на 170*.

* В тенджерка разбъркайте брашното,захарта,шафрана и ванилията.Постепенно прибавете млякото и жълтъците.Сварете гъст крем.Докато крема е още горещ сложете шоколада,начупен на парченца.Оставете крема да се охлади.Разбийте маслото на пяна и го добавете към студения крем.Накрая разбийте всичка добре с миксер.

* Сглобете тортата като мажете крема между корите.Върху всеки пласт крем наредете от плодовете.Намажете тортата отстрани и отгоре с крем,поръсете с кокос и гарнирайте с плодове.

Тай като тортата,която виждате беше за подарък не е гарнирана с плодове,а с цветя и шоколад. Получи се много вкусна и нежна на вкус торта с неповторим аромат на шафран и лешници.

автор: Йоли 6

image




 


Тагове:   цвете,   афродизиак,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kaprizna
Категория: Изкуство
Прочетен: 3357302
Постинги: 447
Коментари: 2937
Гласове: 15702
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930