Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.01.2011 03:15 - Москва - не просто град, а цяла Вселена
Автор: kaprizna Категория: Туризъм   
Прочетен: 30303 Коментари: 13 Гласове:
31

Последна промяна: 06.09.2011 16:09

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 
Белокаменна Москва - обречена на вечност

автор: Розалина Евдокимова


"Този, който не е видял Москва, значи не е видял Русия" - пише през 1765г. пътешественикът Джакомо Казанова, посетил за първи път страната. И колко много истина има в тези думи на легендарния италианец. Тази истина и днес важи с пълна сила, дава представа какво е за много хора столицата на Русия.

image

Без колебания Москва може да бъде наречена една от най-красивите столици и център на духовната култура на света. Архитектурният й облик се е градил с векове. Днес главният град на Руската федерация няма нищо общо с това, което всички помним от преди години. Темповете, с които този град се променя, могат да бъдат сравнени със скоростта на светлината. Преди много столетия той е бил построен върху седем хълма, които днес трудно могат да бъдат различени. Единствен, който се вижда днес, е Боровицкият, където се издигат кулите на Кремъл и Червеният площад, станали най-важните забележителности и символи на цяла Русия.

image

 Москва е мегаполис, простиращ се върху повече от 40 км от север на юг и над 30 от изток на запад. Заедно с предградията в столицата живеят над 10 млн. души, като всекидневно в нея пристигат приблизително около 2 млн. Всички обаче, които пристигнат в града - било в командировка, на гости или на екскурзия, не пропускат да отделят поне два-три дни, за да се докоснат до забележителностите му. И ако се обърнем към цифрите на сухата статистика, ще видим, че 5 летища, 9 жп и 2 речни гари всеки ден посрещат и изпращат идващите в Москва.

image
Историческият музей

image
Музей на космонавтиката


Но едва ли някой от гостите би пропуснал изживяването да се повози и в метрото. Дължината на неговите линии надхвърля 200 км, а над 160 са станциите, като непрекъснато се откриват нови. Залите на Метрополитена, както всички с любов наричат подземната железница, са едни от най-красивите и импозантни в света. А първата линия е открита в далечната 1935 г. на миналия век.

image
Станция "Киевская"

image
Станция "Маяковская"

image

Истинско бижу са мостовете, преметнали своите снаги през Москва река и река Яуза. Особено вечер със своите ефектни светлини те карат да спира дъхът от възхита. Най-красивият сред тях обаче си остава Кримският мост.

image

Днес, когато в града небостъргачите са нещо, с което започват да свикват не само жителите на Москва, а и неините гости, не би могло да пропуснем да споменем, че за оформянето на неповторимия архитектурен силует на столицата са допринесли и седемте високи сгради, издигнати в края на 40-те и началото на 50-те години на миналия век. Най-известната сред тях е МГУ "Михаил Ломоносов" на Воробьовие гори. 
image
МГУ  "Михаил Ломоносов"

След нея са зданието на МВнР, хотели и жилищни сгради.

image

 Градът има много богато минало. Макар археолозите да са доказали, че предисторията на днешна Москва е приблизително на около 5 хиляди години, градът за първи път се споменава в летописите от 1147 г., когато по заповед на княз Юрий Долгоруки започнало изграждането на крепост на Боровицкия хълм. В древността са наричали града и Третия Рим. За някои това може да се стори поетична метафора, но не е така. Първият е Вечният град, вторият - Константинопол, а Москва става трета след женитбата на Иван III с племенницата на последния византийски император Константин ХI, загинал по време на турското нашествие.

image

Тогава двуглавите орли от поробената Византийска империя свили гнезда на кулите на Кремъл, а Иван III построил запазените и до днес великолепни храмове и градски стени. Именно по време на неговото царстване Първопрестолната или Белокаменната, както наричали града, става столица на могъща държава. В едно от посланията на игумена Филотей четем, че "двата Рима са паднали, третият стои, а четвърти няма да има". Така в края на ХV в. се формулира и националната идея, вдъхновяваща господарите и занаятчиите, на които било поръчвана украсата на Москва по образ и подобие на Рим и Константинопол.

image
Един от входовете на Кремъл

Както споменахме в началото, градът бил издигнат върху седем хълма. И това са Боровицкият, Тверският, Сретенският, Таганският, Лефортовският, Трьохгорният и най-отдалеченият от Кремъл - Воробьовие гори. Много от изследователите смятат, че заради свещеното число 7 градът е обречен на вечност.
Макар и многократно нападана от врагове, Москва винаги се е възправяла от пепелта на пожарите и разрушенията. Тя винаги е давала добър урок на всички, които са се опитвали да вдигнат ръка срещу нея. Да не забравим, че макар и опожарен от Наполеон по време на Отечествената война през 1812 г., градът е успял да се възроди и да израстне още по-красив и по-силен. Жителите на Москва дадоха добър урок и на войските на Хитлер. Да спасят столицата по време на Великата отечествена война през 1941-1945 г. край подстъпите му се сражаваха геройски не само Червената армия, а и много доброволци от всички краища и народности на великата страна.

image

image
Църквата "Рождество на Пресвета Богородица" е построена през 1649-1652 в древен руски стил от Цар Алексей, бащата на Петър Велики.


Миналото на столицата е събрано в над 60 музея, като най-популярните сред тях са Кремъл, Музеят за изобразителни изкуства "Пушкин" и Третяковската галерия. Някога в града е имало над 500 православни храма. Днес действащи са 150, а още 100 са в процес на възстановяване. Най-известните са "Василий Блажени" на Червения площад, издигнатият отново "Христос Спасителя" и Новодевичият манастир.

image
Третяковската галерия

Би било непростимо човек да посети Москва и да не отиде да се наслади на колекциите, подредени в Третяковската галерия, наречена на фамилията на нейния основател - търговеца-меценат Павел Третяков, който през 1892 г. подарява своята богата сбирка на Москва. В основата са творбите на художниците, известни като передвижници, придържащи се към демократичното направление в живописта. В галерията могат да се видят също и творби на Андрей Рубльов, Иля Репин, Суриков, на авангардистите Малевич, Родченко, Гончара и др.

image
"Василий Блажени"

Храмът "Василий Блажени" е сред популярните и обичани московски символи. Построен е през 1555-1561 г. в чест на победата над Казанското ханство. Той е дело на известните руски майстори Барма и Постник. Легендата разказва, че по заповед на царя след построяването на храма те били ослепени, за да не могат да построят второ подобно чудо.

image
Паметникът на Пушкин

Би било непростимо да не се споменат и огнищата на културата. А те не са малко. Московските театри поднасят на своите гости богат репертоар от спектакли от руската класика и съвременната драматургия.

image
Болшой театър

Болшой театър е един от най-известните в света редом с миланската "Ла Скала" и парижката "Гранд Опера". Построен е през 1825 г. по проект на архитект Бове, а квадригата, стъпила върху фронтона, е дело на скулптора Петър Клодт. На сцената му са се изявявали такива големи имена, като Фьодор Шаляпин, Сергей Лемешев, Галина Вишневска, Николай Гяуров, Мая Плисецка, Галина Уланова, Михаил Баришников и други.

image

image
Петровски дворец


image
Петър Велики

Казват, че от началото на 90-те години на миналия век, когато в Русия започнаха промените, и градът е започнал да променя с бързи темпове своя облик. Така до днес, когато можем да кажем, че Москва е една съвременна и модерна европейска столица. Стотици сгради се реставрират и ремонтират, издигат се нови търговски, развлекателни, бизнес центрове, молове и транспортни средища. Всяка година се появяват нови нощни клубове, казина, десетки ресторанти. Но не само това е Москва. Хиляди гости на града посещават многобройните имения, издигащи се както в града, така и в Подмосковието. Най-популярните сред тях са Коломенское, Кусково, Останкино, Архангелское. А една от най-интересните туристически обиколки е из старинните руски градчета, известни като Золотое колцо.

image
"Коломенское"

image
"Золотое колцо"

Золотое колцо е един от най-предпочитаните маршрути за всички туристи. Градчетата Сергиев Посад, Александров, Переславъл Залески, Ростов Велики, Ярославл, Мишкин и други разказват за древната история и изкуство. В тях се усеща духът на древната държава, а и жителите им пазят своята история, за да могат да я видят колкото се може повече хора и да усетят онази сила и дълбока философия на един народ, изстрадал всичко в своята съдба и постигнал много чрез много лишения и борби.


image

image

Най-популярният сред градските символи е Кремъл, който е и символ на Русия. Това е най-старата част на града. На неговата територия се намира резиденцията на президента на РФ. Днешните крепостни стени и кули, изградени от червени тухли, датират от ХV в. В центъра му е най-старият градски площад - Съборния. Името си той е получил от намиращите се там храмове - "Архангелският", "Благовещенският" и "Успенският", в който са били коронясвани всички руски царе. Освен тях там се издига и златокуполната камбанария, построена по заповед на Иван Велики през 1508 г. На Съборния площад е и построената през 1491 г. прочута Грановита палата.

image

По проект на архитект Константин Тан през 1849 г. е построен и Големият Кремълски дворец, в който са се намирали покоите на императорската фамилия, парадните зали, обзаведени с прекрасни мебели, кристали и порцелан. Най-пищната и красива зала в двореца е Георгиевската, в която и днес се провеждат приеми, извършва се иногурацията на президента, както и връчването на различни държавни награди.

image

image
Катедрала "Казан", разположена на североизточния ъгъл на Червения площад


Червеният площад е също един от руските символи. Той е мястото на военните паради и масовите тържества. Появата му датира от ХV в. В древни времена на Червения площад били огласявани важните укази, оттук са се обръщали към народа царе и патриарси и тук днес се издига мавзолеят на Ленин, пред който все още се вият дълги опашки от туристи, искащи да го посетят, както и изящният храм "Василий Блажени". В годините на промените на Червения площад световни знаменитости правят своите концерти. Тук са радвали публиката с изпълненията си легендарните Лучано Павароти, Пласидо Доминго, Мстислав Ростропович, Пол Макартни, Мадона.

image
Цар Камбана

image
Цар Пушка

Всеки пристигнал в Москва пита първо за други два символа - Цар Пушка и Цар Камбана. Огромното и тежащо 40 тона оръдие е паметник на древноруското артилерийско и леярско изкуство и е най-голямото в света. Дело е на майстора от Оръдейния двор Андрей Чохов през 1586 г. През ХVI-ХVII в. се е намирало в Китай-город пред Спаските порти, като е осъществявало защитата на Кремъл от посока на Москва река. Никога оръдието не е възпроизвело изстрел. В съседство на 81-метровата камбанария на Иван Велики стои и Цар Камбана. Нейното тегло е 202 тона, а височината 6,14 метра. Никога от нея не е изтръгван камбанен звън. След пожара през 1737 г. от нея се е отчупило парче, което сега е подпряно до камбаната.

image
Златен монумент пред изложбената зала за постиженията на националната икономика


От съвремието за символ се бори телевизионната кула в Останкино, висока 539 м и построена през 1963 г. Освен телевизионните канали, в нея се намира и ресторантът "Седмото небе", който се върти бавно и всеки, който го е предпочел, има рядката възможност да се наслади, докато си похапва, на красивата панорама на Москва. За съжаление, през 2000 г. при пожар кулата пострада и все още е в процес на реконструкция. Специалистите твърдят, че след приключването тя ще бъде отново най-високата в света - 562 м.

image
Останкино

Едно от култовите места в руската столица е "Арбат". Тя е най-старата улица и нейното начало се крие някъде през ХIV-ХV в. За много от московчани тя, неините пресечки и дворове са запазили московския дух. По различно време на тази толкова известна по света улица са живели много известни руски писатели, художници и артисти. Днес улицата продължава да се ползва с популярност сред гостите на града. Тук всеки може да си купи сувенир, изделия на руските занаяти, картини от художници с бъдеща слава. Тук е и любимото място на уличните музиканти.

image
улица "Арбат"


източник;
www.nasamnatam.com/patepis/Belokamenna_Moskva_obrechena_na_vechnost-547.html

image

image
Александровска градина


image
Кладенец с лечебна вода пред "Сергиев посад"



image
Олтар в катедрала "Успение"



image
Александровска градина (зад Кремъл)



image
Новият Ерусалимски манастир, основан през 1656 от патриарх Никон

image
манастир "Свети Сергий"




image

image

image
Стадион "Лужники"

image
ГУМ

image

image
Паметник на Исус, в близост до базиликата"Католика Романа"

МОСКВА

Христо Смирненски



Москва, Москва!
Ти ярко пак пламтиш, ти пак туптиш!
Ти пак си огнено сърце
и с ясна пурпурна усмивка бдиш
над братски стиснати ръце.
Че блясъкът на твоята зора
раздра световната тъма,
че ти като възторжена сестра
събра на цялата земя
и радостта, и бурната печал!...

Москва, Москва!
сърце от разтопен метал!

Москва, Москва!
Пред твоите стоманени врати
разби се вражата вълна;
звездата ти с рубинен лъч трепти
над всяка горестна страна,
където робът цял живот оре,
а мре лишен от късче хлeб,
където пролетарското море,
възвре от пламъка свиреп
на петгодишна демонска война.

Москва, Москва! –
звезда на нови времена!

Москва, Москва!
От своите площади днес мълвиш
присъда над вековен гнет.
Сред теб са Лондон, Рим, Берлин, Париж,
сред теб и целий пролетарски свет.
И горда в своя блясък и гърмеж,
с копнеж за сетната борба,
пламтиш чрез всеки старец и младеж,
зовеш кат бронзова тръба
и твоя зов веригите руши!...

Москва, Москва!
вулкан от пламнали души!



image


www.trekearth.com/gallery/Asia/Russia/Center/Moscow/page22.htm





МОСКВА ОТ ПТИЧИ ПОГЛЕД (27 СНИМКИ)

smeshki.com/pics/235-moskva-ot-ptichi-pogled-27-snimki.html













Тагове:   Москва,   Русия,


Гласувай:
31



1. trjufelihayver - И най-красивите панелки :D
24.01.2011 03:45
Най-красивите метростанции в цял свят - Петровград и Москва ...
цитирай
2. swanlake - Много красиво. Прекрасна идея!
24.01.2011 05:41
Много красиво. Прекрасна идея!
цитирай
3. sparotok - впечатляващо
24.01.2011 08:42
Впечатляващо! Има какво да се види в Москва...

Поздрави!
цитирай
4. iliada - Усещане имах ,че не съм се докаснала съвсем до Русия ,
24.01.2011 18:56
а сега просто се затвърди!
Чудесен постинг!
цитирай
5. razkazvachka - И, макар че човек не забравя някои картини никога, те са вече нови и
24.01.2011 22:19
пространството около тях е променено...
цитирай
6. georgibogdanow - Чудесна разходка до Москва си на...
25.01.2011 08:53
Чудесна разходка до Москва си направих :)
цитирай
7. kalin8 - Чудесен постинг!
25.01.2011 22:43
Поздрави!
Б.
цитирай
8. erato7 - Всички тези чудеса мечтая да ги видя ...
26.01.2011 13:35
Всички тези чудеса мечтая да ги видя наживо!
Благодаря за впечатляващия постинг!
цитирай
9. kaprizna - Пожелавам на всички да видят
26.01.2011 18:29
чудесата на Москва!
цитирай
10. yuliya2006 - МЕЧТАЯ ДА Я ВИДЯ...
29.01.2011 23:19
МЕЧТАЯ ДА Я ВИДЯ...
цитирай
11. irage - Наистина
31.01.2011 11:44
разкошен град! И аз като Тrjufelihayver твърдя,че Москва е градът с най-красивите метростанции :))) Поздрави!
цитирай
12. germantiger - ...
17.05.2011 14:36
Всичко е грандиозно в традицията на цар пушка, цар колокол и.т.н.
Тази грандизоност понякога е комична особено щом често е руска, но в случая е прекрасна и потресаваща.

Апропо кулите на "поредния" Кремъл защото е горял неведнъж и преди Наполеон I всъщност са "проектирани" от холандски, италиански и германски архитекти-майстрои да ги наречем, както и Санкт Петер(с)бург всъщност.
цитирай
13. shaffi - мн интересен и
11.06.2011 20:16
красив постинг! поздрав
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kaprizna
Категория: Изкуство
Прочетен: 3333137
Постинги: 447
Коментари: 2937
Гласове: 15702
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031