Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.10.2010 01:05 - Хайде да празнуваме Хелоуин!
Автор: kaprizna Категория: Забавление   
Прочетен: 9008 Коментари: 14 Гласове:
28

Последна промяна: 31.10.2010 01:26

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Хелоуин е един от най-старите празници в света. И макар в България честването му да не е популярна практика, малко настроение с тиква и карнавални маски у дома няма да ви навреди. Символичното почитане на Хелоуин ще обогати мирогледа ви и ще разнообрази дните ви.

image

image

Денят на Вси светии (31 октомври), по-известен като Хелоуин, от векове радва млади и стари с вълнуващите си и вкусни обичаи. Хелоуин е денят на тиквите, на вещерските шапки и на зловещите декори „а ла семейство Адамс“. Но в разрез с вярването, че Хелоуин отдава почит на злите сили, всички традиции на празника имат за цел точно обратното – да отпразнуват надмощието на Доброто и да се отдаде почит на починалите. Така че вместо недоволно да се питате кой е измислил Хелоуин и има ли той почва в България, потопете се в магията на празника и създайте Хелоуин настроение у дома, за да доставите удоволствие по един (не)традиционен начин на себе си и на хората, които обичате.

image


image

Тиквата е основният действащ елемент в Хелоуин празненствата. Какво би бил Хелоуин без тиквен фенер?! Да, наистина, издълбаването на този зеленчуков плод може да приключи с качествено оцапване, но когато видите възхитените погледи на децата и приятелите си, ще изпитате силна вътрешна гордост от положените усилия.

image

image

image


Има и още една добра новина - тиквата е есенен лек , който може да се консумира във всевъзможни (вкусни) варианти, за чието приготвяне ще ви остане предостатъчно материал след оформянето на тиквения фенер.

image  image

image

Тенденциозни цветове за Хелоуин са оранжево, черно, червено и зелено. Дали ще ги вмъкнете чрез салфетките и приборите, чрез свещите и тиквите, чрез ястията и напитките – няма значение. Използвайте тъмната страна на съзнанието си, за да прибавите доза зловещина. Един нож за месо, забит в сладкиша, ще подхожда идеално на трапезата. Плетена кошница от тъмно дърво с няколко големи слънчогледа в нея ще придават класа. А няколко калии в близост до снимките в рамки – усещане за носталгия.

image

image

image

Ястията за Хелоуин трапезата може да са както класически, така и нетрадиционни. Важното е да присъства тиквата (без значение дали под формата на пай, баница, крем от тиква , салата с тиква или друго кулинарно хрумване). За радост на децата, с помощта на бяла и черна глазура, можете да декорирате бисквитите за десерт със злокобни мотиви. Добавете и кестени, домати, червени сосове и всичко, което навява усещането на есенна наслада.

image

image  image

image

image

Ето няколко детски карнавални костюма:

imageimage   image

image

image

image

image

image

Хелоуин произлиза от Ирландия. Келтите са го празнували под името Соуън (Samhain), което означава „Края на лятото” и отбелязва началото на тъмния сезон (келтите деляли годината на два сезона – светъл, т.е. летен и тъмен – зимен). Това е бил пастирски и земеделски празник на огъня, който започвал през нощта. Считало се е, че мъртвите са се връщали в човешкия свят и за да се пазят от злите духове хората са палели огромни огньове. В Ирландия дълго след покръстването през VI век все още са се спазвали езическите традиции на този празник.
През 835г. Папа Грегорий IV въвел първи ноември като дата на Вси Светии или празникът на Всях Святих . Тъй като Соуън традиционно се падала в нощта преди Всях Святих, тя станала известна като Навечерието на Всях Святих или Хелоуин.

image

imageimage imageimage

В нощта на Хелоуин в съвременна Ирландия деца и възрастни се маскират като същества от отвъдното и подземното царство (духове, таласъми, зомбита, вещици, гоблини и др.), палят големи огньове и се наслаждават на зрелищни фойерверки. Децата обикалят по домовете на съседите си за да събират плодове, ядки и сладки за фестивала на Хелоуин. Къщите се украсяват с тикви и репи, на които са издялани ужасяващи лица. Традиционния кейк в Ирландия, наречен бармбрак, представлява плодов хляб от който всеки член на семейството трябва да си вземе резен. Във всеки кейк има парче плат, монета и пръстен. Ако ви се падне плата, тогава финансовото ви бъдеще ще бъде доста съмнително. Ако уцелите парата, тогава ще имате преуспяваща година, а пръстенът пък е сигурен знак за предстоящ романс или дълго щастие.

image

image

image

image

image

На Хелоуин в Обединеното Кралство възрастните често се издокарват и отиват на карнавали в кръчми и клубове.

В Шотландия в навечерието на Хелоуин децата обикалят маскирани в различни костюми и забавляват хората за различни дарове.

В някои части на Йоркшир има подобен фестивал, наречен Нощта на пакостите, който се пада на четвърти ноември. Децата правят номера на възрастните, които варират от безобидни до по-големи, например да свалят вратите от пантите и да ги захвърлят в някоя локва или да ги занесат някъде далече.

Украсата на домовете освен традиционните издълбани фенери от ряпа и тиква се допълва и от топки срещу магии. Обикновено те се закачат до прозорците или предните или задните врати и се казва, че ако мине вещица те започват да блещукат.

Друг английски обичай на Хелоуин е т.нар. ловене на ябълки. В буре пълно до горе с вода се пускат ябълки и всеки трябва да хване ябълка с уста без да използва ръцете си. След като някой успее да си улови ябълка, традицията е тя да се обели и обелките да се пуснат в бурето за да се види дали корите ще образуват някаква буква – това ще бъде първата буква от името на истинската любов на уловилия ябълката.

image

zadoma.rozali.com/dom/p14287.html

www.itence.blogspot.com/2007/11/blog-post.html















Гласувай:
29



Следващ постинг
Предишен постинг

1. mmagy - Да празнуване!Много колорит и к...
31.10.2010 01:33
Да празнуване!Много колорит и красота си внесла днес.Да изпратим светлия сезон!:)
цитирай
2. swanlake - Празника е много хубав но не мисля, ...
31.10.2010 05:17
Празника е много хубав но не мисля ,че трябва да се добавя към българските празници ,защото всеки народ си има различна култура и различни традиции. Поста обаче е интересен и дава доста информация какво точно представлява празника. Благодаря за което :)
цитирай
3. dalida - Ето Ви нещо интересно!
31.10.2010 08:07
Хелоуин,празника на езичници и християни. Древните келти-ирландците празнували Нова година на 1 ноември,а църквата обявила 2 ноември за Ден на всички души -
All Souls Day, в който се споменават обикновенните мъртви хора.На масата присъстват освен тиквите, ябълките, орехите и бонбоните. Празнуването на този ден свързва хората от цял свят,независимо каква вяра изповядват, този празник свързва езичеството и християнството/католици и протестанти/ и прави хората по-добри и задружни.
Мотото е: " Почерпи, за да не ти напакостят!"
цитирай
4. mamas - Много интересен постинг!
31.10.2010 09:12
Без да подозирам за празника, още през седмицата си нарекох за днес да правя тиквеник. Плънката вече е готова, скоро ще се разнесе и уханието на изпечената баница. Виртуално черпя всички с пожелание за весел празник!
цитирай
5. aqualia - Празникът е много хубав!
31.10.2010 09:40
Празникът е много хубав, а при нас всяка първа събота от ноември пък е Архангелова задушница. Така се свързва с католическия All Souls Day. Приятно празнуване!
цитирай
6. kaprizna - Да, празникът не е български, но защо пък да не зарадваме децата
31.10.2010 10:04
с един тиквен фенер, малко празнична украса и вкусни сладкиши. Нали всичко правиме заради тях.

dalida, благодаря за добавката.

aqualia, не съм забравила, че скоро е задушница, ще почетем близките,които са си отишли от нас...

mamas, едно парче от твоята баница вече е на моята маса, но е много горещо, ще изчакам (нетърпеливо)...благодаря ти!

swanlake, mmagy желая ви слънчев празничен ден!
цитирай
7. stela50 - Красив и оригинален постинг , kaprizna...
31.10.2010 14:16
Поздрави !
цитирай
8. martiniki - шарено и богато:)
31.10.2010 15:06
идеи и цветове!
цитирай
9. iliada - Падна ми шапка на прилепи след пози пищен постинг,КАПРИЗНА!:)
31.10.2010 15:55
ВЕСЕЛ ПРАЗНИК!:)
цитирай
10. mileidi46 - !!!!
31.10.2010 17:29
Ne ne, mila,ne sum suglasna,4e trqbva da priu4im dezata si da praznuvat tozi praznik..:))Sled vreme te 6te sviknat i 6te go predadat na dezata si..i taka tozi 4ujd praznik 6te se promuknev tradiziite ni....Moje da xubav za amerikanzite,no za nas toi ni6to ne zna4i..kato zapo4ne karnavala v Rio,koito e nepovtorimo krasiv i pi6ten--zna4i li ,4e i nie trqbva xodim po ulizite..po..munista po dupetata si..:)))
tuk v Italiq si praznuvat sega praznika na murtvite ,kato na6ata zadu6niza..i nikoi ne se i se6ta za...Xeluin!!
Az taka mislq..:)))
цитирай
11. whitepigeon - Току що пуснах този мои коментар и в друг блог, ама просто недоумявам на тая еуфория!!!
31.10.2010 21:08
Ако имаме претенции да сме Християни в истинския смисъл да думата, трябва да сме наясно, че този празник е в противоречие с Християнската концепция. Освен това си е, уш наивна, сатанинска пропаганда. Вярно е, че и ние си имаме подобен аналог - кукерите, но те къде къде по ми харесват. Въпреки, че и те са наследство от езически времена, обичай.
Нямам нищо против празника и маскарада, но на какво ни учи и какви плодове дава в нас?
цитирай
12. kaprizna - mileidi46, whitepigeon
31.10.2010 22:22
Желая ви приятна вечер!
цитирай
13. hristo27 - Честит Празник!
01.11.2010 10:40
Честит Празник!
цитирай
14. martiniki - ...
02.11.2010 07:21
празникът е стар, езически, не е нововнесен и мода някаква си, щом фенери са се правели още по времето на майка ми
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kaprizna
Категория: Изкуство
Прочетен: 3337584
Постинги: 447
Коментари: 2937
Гласове: 15702
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031