Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.12.2009 01:04 - 10 начина да повишим коледното настроение
Автор: kaprizna Категория: Забавление   
Прочетен: 1401 Коментари: 0 Гласове:
1




1. Изпечете коледни сладки за приятели и съседи. Всеки обича сладки! Лесен начин да накарате хората около себе си да се усмихнат е да им предложите вкусно лакомство.

Отделете няколко часа от натоварената си празнична програма и ги посветете на печенето на сладки. За да бъде заниманието наистина весело и празнични, включете и семейството, поканете и приятели и се забавлявайте заедно.

2. Заделяйте рестото си за благотворителни каузи. Когато празниците наближат, хората изведнъж се сещат за благотворителност.

Започват всякакви изяви за събиране на следства за нуждаещите се. За да почувствате наистина духа на Коледа, бъдете от помощ на другите като отделяте понякога рестото си за такива каузи или се включите като доброволец.

3. Пейте коледни песни.

Нищо не създава такова празнично настроение като коледните песни. Те дават възможност да се включат всички членове на семейството и са източник на приятни емоции и много веселие.

4. Украсете къщата.

Сияещата в коледни лампички къща, красивата елха, коледните декорации създават уникално празнично настроение. За да усетите още повече коледния дух, изработете и сами коледна украса заедно със семейството си.

5. Дарете играчки за децата от домовете.

Научете децата си на удовлетворението от това да даряваш като ги помолите да преотстъпят една от по-новите си играчки на дете в нужда. Доставянето на радост на едно дете със сигурност ще донесе щастие и на вас и детето ви.

6. Дарете от времето и енергията си.

Като специален подарък, дарете част от времето си. Да помагате на другите е страхотен начин да донесете радост и да повишите коледното настроение. Много от благотворителните каузи се нуждаят от доброволци – така ще можете да бъдете от полза и на другите, и на себе си. Не забравяйте, че усмивките са заразни – чрез тях можете да разпространите празничното настроение.

7. Подарявайте малки подаръчета на тези, които ви обслужват.

Подарявайки от сърце малко подаръче на учителката на детето ви, на домашната помощница, на секретарката в офиса и на всички, които ви обслужват по някакъв начин ще им покаже, че цените това, което правят за вас и ще внесе коледно настроение.

8. Организирайте сами благотворителна акция.

С малко усилие и няколко надеждни приятели можете сами да организирате акция за събиране на храна, дрехи и други за нуждаещите се. Така ще бъдете от помощ, а това със сигурност ще ви накара да се почувствате добре.

9. Усмихвайте се и пожелавайте на хората „Весели празници” или „Весела Коледа”.

Може да звучи твърде просто, но най-добрият начин да напомните на хората, че е Коледа, че е празник, е да го кажете. Пожелавайте с усмивка на хората около вас „Весела Коледа” и „Весели празници”, това ще ги вдъхнови за последват примера ви и да носят със себе си коледния дух.

10. Обяснете на децата си значението и смисъла на Коледа.

Както се казва, децата са нашето бъдеще. Помогнете на вашите да израстнат като щедри и грижовни хора, като им обясните значението на Коледа и им покажете красотата на това да даряваш и да помагаш на другите. 



*****
Празнична топлина с... яйчен пунш!

Предстоящите празници са добър повод да се съберем с приятели и роднини. В тези моменти допълнително настроение ще създаде купа яйчен пунш.

Съставки:
6 големи яйца
250 грама захар
250 мл. светъл ром
125 мл. бренди
1,5 л. мляко
750 мл. сметана
Индийско орехче за украса

Приготвяне: В голяма купа разбийте с миксер на висока скорост яйчените жълтъци, докато се сгъстят и побелеят. Постепенно добавете захарта. Превключете миксера на средна скорост и добавете рома и брендито. Оставете сместа в хладилника за един час, като разбърквате периодично.

В голям съд разбийте белтъците на сняг. Оставете настрана. Добавете млякото към охладената жълтъчна смес. Преместете в купа за пунш. Разбийте сметаната. С гумена шпатула добавете нея и яйчените белтъци в купата за пунш.
Поръсете с индийско орехче.


*****
В Германия един от символите на Рождество Христово, е щолен

Всяка европейска страна има свой специалитет, който се прави само за Коледа. Традиционният сладкиш, който приготвят за празника в Германия е щолен. Той е покрит с пудра захар, която наподобява сняг, изглежда като бебе в пелени. В началото на декември щоленът вече е по витрините на магазините, което е знак за приближаващите празници. Други традиционно немски сладки се правят от вафлени кори, шоколад и захар, изпечени във формата на къщички.


Щолен (фруктов хляб)

традиционен немски щолен
200 г смес сушени плодове (ябълки, сливи, кайсии, круши, стадиди, смокини)
500 г брашно
щипка сол
1 ч.ч.прясно мляко
1/2 ч.ч. захар
1 пакетче мая
300 г чисто масло
100 г счукани бадеми (или орехи)
1 пакетче ванилия
настърганата кора на 1 лимон (може и портокалово корички)
100 г пудра захар за поръсване

Накиснете сушените плодове за около 1 час в студена вода или ром. Поставете брашното и солта в купа, като в среда направите кладенче. Затоплете малко половината от прясното млякото, след което поставете в него 1 чаена лъжичка захар. Разбъркайте добре и пуснете вътре маята, за да се разтвори. Получената смес изсипете в кладенчето в брашното и месете заедно с брашното, докато се получи тесто.


Покрийте и оставете в топло помещение тестото да престои около 20 минути. Междувременно разтопете 200 г масло и сложете остатъка от млякото. Прибавете бадемите, 50 г захар, ванилията и лимоновата кора и разбъркайте с миксера, докато получите гладко тесто. Покрийте и оставете да отлежи 30 мин.
Извадете плодовете от водата и добре ги подсушете. Покрийте дъното на тавата с хартията за печене и разстелете тестото, сложете плодовете и завийте на руло. Печете в предварително загрята фурна.
Разтопете 75 г масло и с него намажете вече готовия сладкиш, поръсете обилно с пудра захар и оставете да изстине.




*****
КОЛЕДЕН ПУДИНГ

Това е традиционният коледен специалитет на англичаните.

500 г стафиди
170 г сушени сини сливи (без костилки)
150 г сушени кайсии
75 г захаросани корички от лимон
2 портокала – само настъргана кора
75 мл портокалов сок
100 мл ром
75 г брашно
щипка сол
2 супени лъжици канела
2 супени лъжици "настъргано индийско орехче
75 г бял хляб
150 г топено масло (мас)
100 г захар (кафява)
50 г обелени и нарязани бадеми
3 яйца


1. В голяма купа се смесват стафидите, нарязани на парченца сини сливи, кайсии, корички от лимон, настъргана портокалова кора, портокалов сок и рома.
2. В друга купа се смесват брашно, сол, канела, индийско орехче, натрошен хляб. мазнина, захар и нарязани бадеми.
3. Сместа се сипва към сушените плодове.
4. Омесва се във форма на топка и се поставя в средата на кърпа от платно или тензух.
5. Завързва се така, че да се получи форма на топка. Увива се още веднъж в лист от фолио или пергаментова хартия, като краищата му се закрепват във възела на кърпата.
6. Кълбото се поставя в дълбок съд и се залива с гореща вода - покрива се половината.
7. Поставя се капак, вари се на слаб огън около 4 часа. Ако е необходимо, се долива по малко гореща вода.
8. Изважда се от водата, оставя се да се охлади.
9. Отстранява се фолиото, кърпата, оформя се с ръце, отново се увива в кърпата и се вари още 2 часа. Охлажда се.
10. Преди да се сложи на трапезата, може да се затопли още веднъж, като се увие в кърпата.
11. Сервира се в затоплено блюдо, полива се с ромово масло.


Ромово масло


175 г масло
175 г пудра захар
6 супени лъжици ром
1/2 супена лъжица канела








Тагове:   настроение,   начина,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kaprizna
Категория: Изкуство
Прочетен: 3337970
Постинги: 447
Коментари: 2937
Гласове: 15702
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031