Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.05.2011 18:00 - Сюрреализъм в ботаническата градина "Las Pozas" в Сиера Мадре, Мексико
Автор: kaprizna Категория: Туризъм   
Прочетен: 6704 Коментари: 6 Гласове:
17


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

източник: 
www.gradinata.bg/index.php

 В тропическите гори на Мексико, само на осем часа път с кола на юг от границата с Тексас, е скрита една от най-интересните и уникални градини на 20 век - Las Pozas ("Басейните").
Градината е извънредно интересна със своите сюрреалистични скулптури, някои от които достигат до 90 метра височина, издигнати сред гъста тропическа растителност.

image

Създателят на градината е Едуард Джеймс, ексцентричен английски милионер и поет, който посвещава последните 25 години от живота си на оформянето на този земен рай в подножието на планината Сиера Мадре в Мексико.
Изкушен от новото сюрреалистично течение в изкуството, меценат на Дали и Магрит, Едуард Джеймс решава да претвори в дело своите естетически търсения и да създаде на земята градината на Едемския рай.

image    image

Неговата представа за рая е разположена на 80 декара площ, разтеглена около протичащата през тях река, където се включват поредица от естествени и изкуствени водопади и вирове. Необикновеното в градината не са тропическите растения, а нетрадиционните бетонови конструкции, пресъздаващи един друг свят на фантазия и абстракция, които са разпръснати по протежение на дефилето и са свързани с лъкатушещи каменни пътеки.

image


image


image


image


В днешно време разходката из Las Pozas е истинско приключение, тъй като тропическата гора толкова се е разрастнала и усвоила облагородената от Джеймс територия, че пречи на погледа на туристите.

image


image


image



image

Естетиката на сюрреализма е насочена към пресъздаване на една по-съвършена реалност, основаваща се на подсъзнателното и на безкористната игра на мисълта.
Страстен поддръжник на новото изкуство, Джеймс си представя идеалния рай като градина, в която растителността и отделните архитектурни елементи са в съзвучие, за да може естествената и създадената от човека среда да си взаимодействат по неповторим начин.

image


image


През 1964 г изкушеният от сюрреалистичната естетика милионер изоставя интелектуалните, социални и артистични среди на Лондон, Париж, Ню Йорк и Лос Анжелис и окончателно се преселва в джунглата на Мексико, където открива „най-романтичното" , според него, място на земята.
Там в продължение на 25 години до края на живота си той изгражда чрез стоманобетонни скулптури извънредно уникална градина, пресъздаваща творческите му търсения и представата му за красивото. Архитектурните обекти са необикновени, нетрадиционни и въвеждат посетителя в един друг свят, в друго измерение, където въображението властва над логиката.

image  image


image  image


 В Las Pozas са построени тридесет и шест бетонни конструкции - сюрреалистични образи на дворци, храмове и пагоди, заедно с къща на три етажа, къщата с покрив подобен на кит, стълбище към рая, храм на патиците и т. н.
Идеалната градина на Джеймс не е била само бетонни конструкции сред дивата природа, а околността е била облагородена и в нея са били засадени над 29 000 орхидеи, които по неповторим начин са придавали екзотика и ексцентричност на създаденото. Екзотичното и необичайно организиране на пространството е било подчертано и с отглежданите в района странни животни и птици,
събрани от цял свят.

image  image

Архитектурната композиция на изградената райска градина се състои от примамливи пътеки, стъпала, рампи, мостове и тесни, криволичещи алеи, преминаващи през дефилето. Цветя от бетон цъфтят сред недовършени спираловидни стълби, водещи до никъде или към върховете на дърветата  - всичко това е изградено сред невероятна природа от водопади, каскади и скрити от погледа езера.

image


image


image


С помощта само на мачете и ножове Джеймс и неговите помощници оформяли дървените калъпи, в които е отливан бетона. Системно, едни след друг възниквали невероятните причудливи образи на „Приказния цвят", създаден от твореца. Осъществяването на този проект било толкова жизнено важно за Джеймс, че за да осигури необходимото финансиране от 5 милиона долара, той продал на търг своята колекция от сюрреалистични произведения на изкуството.

image


image


image

Изградена в средата на тропическата гора, отдалечена от шума на светския живот, градина Las Pozas остава неизвестна дълго време. Макар, че днес тя привлича посетители, туристи и почитатели на сюрреалистичното изкуство, не успява да се самоиздържа и в наши дни е доста занемарена. Сериозен проблем, който възпрепятства нейното съхранение в добър вид, е самият тропически климат и дълготрайните проливни дъждове.
В наши дни причудливите бетонови конструкции са доста обрасли, а засадените и отглеждани с толкова труд орхидеи, са изчезнали, но водопадите и каскадите продължават да пълнят с вода отделните езера и да напомнят за някогашната си слава.


image  image


image


image



image


image


image


image


image


image

Снимки от интернет

johnsmitchell.photoshelter.com/gallery-image/Las-Pozas-Mexico/G0000UCnTuWxzXZU/I0000Lq5M8r6pxH8







Тагове:   градина,


Гласувай:
17



1. morningstar1 - Страхотен постинг!
07.05.2011 20:29
Благодаря за чудесната фоторазходка! Наистина не знаех за съществуването на това чудо!
цитирай
2. kalin8 - В такова съчетание...
07.05.2011 20:29
и сюрреализмът ми се понрави!
Поздрави за постинга!
Б.
цитирай
3. abanos - Великолепно!
08.05.2011 18:44
Изящна природна красота!Съчетанието е невероятно красиво!
цитирай
4. iliada - Много любопитна разходка,Цвети!:)
08.05.2011 22:32
Хрумванията си ги бива също!
цитирай
5. kaprizna - ...
09.05.2011 20:42
Благодаря ви!
цитирай
6. vostroto - :)kaprizna
19.05.2011 11:00
Много красиво изкуство!
Благодаря ти и аз!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kaprizna
Категория: Изкуство
Прочетен: 3358591
Постинги: 447
Коментари: 2937
Гласове: 15702
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930