Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.11.2011 12:29 - Тепуи или "Домът на Боговете"
Автор: kaprizna Категория: Туризъм   
Прочетен: 10127 Коментари: 4 Гласове:
20


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 
Тепуи представлява планина, завършваща на върха с плато. Среща се само в Гвианската планинска земя в Южна Америка и най-вече във Венецуела. Тепуи в превод от езика на племето Пемон, обитаващо Голямата савана означава „дом на боговете“.

image

Тепуи се срещат предимно като изолирани една от друга земни форми, което ги прави находища на уникални видове ендемични растения и животни. Тепуи са изградени от отвесно разположени блокове от докамбрийски пясъчник или кварцитни скали, извисяващи се над джунглата и създаващи впечатляваща природна картина.
Най-изразените тепуи са Аутана, Ауянтепуи и Рорайма. Рорайма е най-високата (2810м) и най-известната, която също се нарича “Голямата синьо-зелена планина”. На върха и има площадка от около 30 квадратни километра.

image

Планината Рорайма се намира на границата между Венецуела, Бразилия и Гвиана. Първите писмени сведения за съществуването на Рорайма датират от 1596 година.
Тогава сър Уолтър Райли публикува книгата си “Откриването на Гайяна”, в която описва планина от кристал, отдалеч приличаща на кула на огромна църква.
Не пропуска да спомене и слуховете за купища диаманти и други скъпоценни камъни, които се намирали на върха й. Въпреки огромното си желание Райли не успява да стигне до нея. Подобна е съдбата и на много други европейци – учени, авантюристи и военни, които се опитват да изкачат Рорайма. Целта е постигната чак на 18 декември 1884 година…

image

image

Коренното население нарича Рорайма "Майката на всички реки" и това не е случайно - платото дава начало на реки, рекички и ручейчета, които се вливат в най-големите водни артерии на тази част от света - Ориноко, Есекибо и Амазонка.

image

image

Тепуи са най-старите скалисти формации на Земята. Представляват остатъци от някога обширно плато от пясъчник, отложен върху гранитна основа, в района между северната граница на басейна на Амазонка и Ориноко, между Атлантическия океан и Рио Негро. Ерозията оформя платото в течение на милиони години, като островните планини дават началото на тепуи.

image

Съществуват 115 такива образувания в Голямата савана, в югоизточната част на Венецуела, на границата с Гвиана и Бразилия, което представлява най-голямата концентрация на тепуи. Отвесните стени на извисяващата се като кула над околността планина достигат до 1000 метра височина. На върха на планината растат различни типове гори и се среща голямо разнообразие от орхидеи и представители на семейство Бромелиеви.

image

image

Вследствие на голямата им възраст, някои тепуи се характеризират с повърхностни образувания и пещери под повърхността, които са характерни за всички водоразтворими скали като варовика. Сред пещерите тук е и най-дълбоката кварцитова пещера на света — Абисимо Гай Колет (671 m). Тепуи са осеяни с гигантски отвесни дупки, достигащи до 300 метра в диаметър и с отвесни стени, достигащи 300 метра дълбочина. Тези дупки са се образували вследствие пропадането на пропадане на сводовете на тунелите, просечени в недрата на тепуи от подземните реки.

image

Платото на тепуи е напълно изолирано от заобикалящата ги гора, което ги прави екологични острови. Поради надморската височина, климатът е различен от този на гората. На върха температурите са по-ниски, а валежите чести и изобилни, докато в основата на планината климатът е тропичен — топъл и влажен. Някои тепуи са обвити в дебели облаци почти през цялата година.

image

Физическата изолация от останалия свят поради високите и трудни за изкачване отвесни скали в течение на милиони години води до образуване на ендемични растения и животни. Някои дупки в един тепуи представляват от своя страна „остров в острова“. В тях се срещат уникални само за тях растения. Тепуи често се обозначават като континентални Галапагоски острови, с огромен брой растения и животни, които не се срещат никъде другаде по света. Дъното на тепуи е бедно на хранителни вещества, което води до образуване на огромно разнообразие от насекомоядни растения.

ОТ УИКИПЕДИЯ

Кукенан Тепуи
image

Експедициите и съвременните посетители не са открили никакви фосили от динозаври или други следи от праисторически живот на платото на Тепуи, но откриват един невероятен свят на планински кристали, невероятни клисури, пясъчни плажове, загадъчни мъгли, каменни образувания и зрелищни водопади.

image

image

Акопан тепуи (Akopan Tepui) е впечатляващ платовиден масив, един от многобройните в района Гран Сабана (Gran Sabana), в южната част на щата Боливар. Тези планини, наричани също така “Месас” ("Mesas"), са едни от най-старите в света, изградени от кварцит. Платовидните масиви представляват изолирани екосистеми, богати на ендемитни животински и растителни видове. Отвесните им стени израстват направо от джунглата и това ги прави изключително труднодостъпни.
Снимки: Мачией Джиеджиц и Борислав Шибински (Краков, Полша) 

image

image

image

""Ангелският водопад" (979 м.), намиращ се във Венецуела е най-високият водопад в света, кръстен на своя откривател - американският авиатор Джеймс Крауфорд Ейнджъл.
Водопадът се спуска от платото Ауян-Тепуи (Дяволската планина) обградено от тропически гори и е едно от най екзотичните места за туристи и една от националните гордости на Венецуела.


image

image

image

Ето още няколко снимки на тепуи:

image

image

image

image

image

СНИМКИ ОТ ИНТЕРНЕТ

www.lastrefuge.co.uk/photolibrary/sp_tepuis_all.htm
















Гласувай:
20



1. monaliza121 - Уникално!:))
16.11.2011 17:38
Уникално!:))
цитирай
2. simpa - Ейййййййййййй! Това е много к...
16.11.2011 20:01
Ейййййййййййй!
Това е много красиво!!
цитирай
3. injir - Много различна природа. Зашеме...
16.11.2011 21:50
Много различна природа. Зашеметяваща с размерите си и причудливите си форми. Красива и величествена... Поздрави за постинга!
цитирай
4. kostadinovd - ВПЕЧАТЛЯВАЩО !
20.11.2011 22:29
Прекрасни снимки от уникална природа.Поздравявам те !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kaprizna
Категория: Изкуство
Прочетен: 3339244
Постинги: 447
Коментари: 2937
Гласове: 15702
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031