Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.09.2011 10:48 - Швейцария - Женева, Берн, Люцерн, Цюрих
Автор: krasi46 Категория: Туризъм   
Прочетен: 12478 Коментари: 1 Гласове:
23

Последна промяна: 18.09.2011 11:49


 Швейцария - всичко превъзходно се е сравнявало с тази красива планинска страна, разположена в Централна Европа и имаща за столица гр. Берн.
Малко география: страна без излаз на море, но с много езера и реки /Рона, Рейн/, високи планини Алпите /вр. Дюфор -4634 м./, с умерено континентален и влажен климат, много курорти и население около 7,5 млн. души. Швейцария  е една от най-богатите страни в Европа с 4 официални езика, известен производител на сирене, шоколад, лекарства, машини, часовници, страна  с много добре развит туризъм.
 В Швейцария всички земи се обработват, няма пустеещи места, а чистотата на градовете е пословична. Как за времето, прекарано в тази страна, не видях нито една хартия хвърлена на улицата? Тук искам да ви запозная с някои от швейцарските градове Женева, Берн, Люцерн и Цюрих, в които съм била.
                                                  
                                                                ЖЕНЕВА

Женева е вторият най-гъсто населен град в (след Цюрих). Градът е разположен на  мястото, където река Рона тече към изхода си от Женевското езеро. Женева се счита за третия европейски финансов център след Лондон и Цюрих. В световен мащаб тя се нарежда на осма позиция по важност според Индекса на световните финансови центрове, преди Франкфурт и Сидни. Градът се определя като един от най-компактните метрополиси, популярен с прозвището си "" Столицата на мира"". До 2009 година е бил четвъртият най-скъп град в света.
В Женева могат да се видят: Водният фонтан в Женевското езеро, изхвърлящ 500 л. вода на височина 140 м. Вечерно време фонтанът се осветява с прожектори. Важно е да се види красивата катедрала "Св. Петър", в строеж от 1160 г., в  която има 6 тонна камбана и стахотни стъклописи.
image

image

В Женева има, не само хубави ръчни часовници, но и часовници, направени от цветя. Тук се намира и Дворецът на нациите.
image

                                                          БЕРН

Берн е разположен в северозападната част на Швейцария. Този невероятно красив град е столица на страната и най-голямо населено място в четвъртия по големина кантон в алпийската страна. Градът лежи красиво на река Аар (Aare), която е ляв приток на Рейн и която обргражда Берн от три страни с воден ръкав. Щвейцарската столица не е толкова гъсто населена, както повечето европейски столици. Населението на Берн наброява 128 041 души. Градът има неверотно красива стара част, която е включена в списъка със Световното културно наследствео на ЮНЕСКО през 1983 година. Берн се разпростира в радиус на 12 км във всички посоки около стария град. Името на града Берн идва от тукашната дума за мечка. Кафявите хищници са символът на швейцарската столица.

Основан през 12 век по хълмовете на край река Ааре, швейцарската столица Берн днес съчетава голяма гама от характерни за дългата му история архитектурни особености. В Берн може да видите аркади от 13 век, както и фонтани от 16 век. Повечето от архитектурните шедьоври днес са благодарение на мащабната реставрация през 18 век, който не премахва, а само допълва оригиналния чар на града.
image

Освен мечката, която се появява на герба на града за първи път през 1224 г. друг символ на Берн е Часовниковата кула. Тя се извисява в центъра на стария град и е еталон за официалното бернско време. Също така тя е и отправна точка за измерването на всички разстояния в Кантона. Местните наричат Часовниковата кула Цайтглоке. По главната му източна страна на часовника има сложен астрономически и астрологичен механизъм, който показва 24-те часа на денонощието.

Освен това той дава сведение за 12-те часа дневна светлина, позицията на слънцето в зодиака, съответния ден от седмицата, датата и месеца, фазите налуната, плюс издигането на слънцето над хоризонта през настоящия период от годината.

Днес посетителите на Берн имат възможност да се изкачат по Часовниковата кула и да се насладят на красивата гледка от върха й. Освен това една опознавателна обиколка на вътрешността на този символ на Берн също е доста полезна. Малко преди настъпването на всеки кръгъл час, от вътрешността на часовника се появяват механични фигури – танцуващ шут, Хронос с неговия пясъчен часовник, кукуригащ петел и парад на мечки.
 
                                                                  ЛЮЦЕРН

Безспорно един от най-очарователните европейски градове, Люцерн, привлича още и с красивото едноименно езеро и безкрайните, спиращи дъха планински пейзажи. Люцерн е разположен в Централна Швейцария, на 54 км от Цюрих, който е и най-близкото летище. Славата на известен курорт се разраства с всяка година заради многобройните възможности за почивка и забавление, които предлага градът. Тук може да се види невероятното езеро Люцерн, където река Реус възвръща своя нарушен курс.
Центърът на Люцерн е пешеходна зона от калдъръмени улички, оградени от къщи, магазини и хотели, издържани в средновековен стил и украсени с цветя. Над старата част се намира оригиналната стена около града, от където можете да се насладите на величествената гледка.
Люцерн е идеално ситуиран в историческото и културно сърце на това, което мнозина наричат "истинската Швейцария" - живописни планини, езера, звънци на крави, алпийски села и ливади. Някога просто рибарско село, очарователният град днес се простира на двата бряга на река Реус при западния край на езерото Люцерн, което е чудесна предпоставка за туристически екскурзии. Една от главните атракции е пресичането на реката по известния мост Капел.
Ако кликнете ТУК, ще можете да разглдате някои от забележителностите на Люцерн.
image


                                                                  ЦЮРИХ

Цюрих (на немски Zьrich, на английски и френски Zurich) е най-големият град в Швейцария (градско население 364 977, градска агломерация 1 091 732 души), административен център на кантон Цюрих. Градът е най-голямото търговско средище в Швейцария и притежава най-голямото летище в страната. Там е и Кабаре Волтер, където през 1916 се заражда дадаизмът.
Името на града произлиза най-вероятно от келтската дума турус, свидетелство за която има на надпис в гробница от времето на римско владичество (2 век). Римляните наричали града Turicum, а на местния диалект градът е известен като Цюри (Zьri).
 Градът е търговският център на Швейцария и в него са разположени седалищата на UBS, Credit Suisse и много други банки. Цюрих е най-важният център на офшорно банкиране в света, най-вече заради швейцарската банкова тайна. Във финансовия сектор се реализира около една четвърт от стопанската дейност. Швейцарската фондова борса също се намира в Цюрих.
За забележителностите на Цюрих можете да научите ТУК . Панорамни снимки от голямата катедрала Grossmunster, Цюрихското езеро, Женската катедрала, църквата "Св. Петър", централната гара и др. можете да видите ТУК.

image

image





Тагове:   Швейцария,   Цюрих,   Люцерн,   женева,   Берн,


Гласувай:
23



1. toninabog - Поздрави!
19.09.2011 10:21
Чудесна разходка в Швейцария!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: krasi46
Категория: Туризъм
Прочетен: 2446494
Постинги: 175
Коментари: 210
Гласове: 841
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930