Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.04.2011 14:44 - Юрта
Автор: yurtman Категория: Туризъм   
Прочетен: 9001 Коментари: 3 Гласове:
4

Последна промяна: 13.05.2012 07:59

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Юртата

 

            Защо точно сега и защо юрта, ще кажат някои?! Малко ли са ни проблемите, че да си губим времето с излишна информация и анахронизми?

            Забързалото се човечество все по-често обръща поглед назад, към натуралното, към неподправената красота на природата, към спокойствието и иска да избяга от убийствената динамика на урбанизирания свят, от бетона, пластмасата, изкуствените храни, стреса, болестите и т.н.

             Заливат ни от интернет, от екрана, от печатните издания с качествени и недотам качествени, а в повечето случаи, откровено комерсиални предавания и публикации. Вменяват ни кое е вредно, кое е полезно, колко тежки метали има в храните ни, колко нитрати, а сега пък нови стандарти за хляба, млечните и месните продукти ... Всичко това, за обикновените хора като мен, предизвиква объркване, съмнение в собствената ми интелигентност и усещането ми за вина, че не съм живял правилно, че нещо съм пропуснал, че съм „тровил” близките си със своята „некомпетентност” и неспособността ми да им осигуря най-доброто, най-правилното и здравословно съществуване.

            Решението е просто. Хората още в древността са се старали да живеят в хармония с природата. В процеса на адаптация към екосистемата и създаване на по-прагматичен стопанско–културен тип, номадските народи са създали шедьовър на световната цивилизация – юртата.

            Първите сведения за това гениално човешко изобретение датират от времето на късната бронзова епоха. Юртата е  ярко доказателство за натрупания опит от човека, за осъзнаването му на собственото жизнено пространство и разбиране на природата, за стремежа му към хармония и съвършенство.

image

            Превърнала се в символ на номадските народи, юртата, се отличава със своята обикновеност и ефективност и отговаря напълно на понятието в древното китайско изобразително изкуство „изискана простота”.

            Това е алтернатива на всички познати досега форми на туризъм и многократно ги превъзхожда откъм опазване на природата. Това е и изпълнен дълг към идните поколения, за да запазим природа и за тях. Туризмът е възприятия, усещания и преживявания. Какви чудни гледки и аромати на свежест и чистота има страната ни, които „плачат” да бъдат видени, вдишани, но и запазени. Натуралните аромати на бял бор, кожа,чист памук и вълна на юртата ни карат да се отворим и да дишаме с пълни гърди. Усещането в юртата е неповторимо, защотото тя има собствен микрокосмос и собствена душа. Невероятно преживяване в един съвършено друг свят. Няма ъгли и прегради, създава позитивно енергийно пространство и усещане за директна връзка с Космоса. Отделена от природата с тънки, само от естествени материали стени, юртата формира свое собствено пространство, като същевременно дава уюта и защитеността на „лоно Аврамово”.

             Юртата се изработва от напълно екологични материали (дърво, кожа, памук, вълна, лен), функционална е,  мобилна,  бързо се сглобява и разглобява (за час, два). В юртата няма бетон, няма метал, няма химикали и препарати. Не изисква изминаване на дългия бюрократичен път и процедури при строителството или поставяне на дървени къщи и спестява предварителните разходи за изработване на набора от проекти, изисквани от ЗУТ.

 

image

 

            Може да се постави на всяко място – в гората, планината, в равнината, до реки, езера, морета и то без да се нарушава екосистемата и да вреди на природата. Може да се постави на труднодостъпни места, на пресечена местност, където нищо друго не може да се постави. Най-интересното е, че няма проблеми за поставяне в паркове, резервати, земи от „Натура 2000” (както показват добрите Еропейски и световни практики), разбира се, в периодите когато не е размножителния период на животинските обитатели.

         От икономическа гледна точка е много по-изгодно, по-щадящо природата, а и по-атрактивно, е да се създаде селище от юрти отколкото да се вдигат бетонни кули. А колкото до цената на юртата, ако я сравним с аналогичната площ на сглобяема дървена къща, то юртата излиза около два пъти по-евтино. Това е една прекрасна възможност за развитие на малък и среден бизнес в алтернативния туризъм.

 

image

 


            Юртата не пропуска дъжд, студ и горещина. Юртата диша като жив организъм. При подходяща изолация запазва сравнително постоянна вътрешна температура при атмосферна температурна амплитуда от -400С до +400С. Няма аналог като сеизмична устойчивост и теоретично няма земетресение, което би могло да разруши добре направена юрта. Юртата издържа на ураганни ветрове с близо 1,5 пъти повече в сравнение с дървените къщи.

            Да не забравяме, че това е било основно жилище на прадедите ни. Да почерпим от тяхната мъдрост!

 

             





Гласувай:
4



Следващ постинг

1. amrak - Супер!
04.04.2011 21:24
Това е едно от решенията, които търся. Доколкото съм виждал по филми в юртата може да се пали огън, нали? Понеже това е основния въпрос - да има огън вътре!
Поздрави :)
цитирай
2. анонимен - мечта
25.05.2012 21:13
Това е моята мечта! А възможно ли е да се осъществи? Има ли фирма, организация или др., които да предлагат заселване в юрта? :)
цитирай
3. yurtman - www.yurt.bg
01.07.2012 17:05
www.yurt.bg
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: yurtman
Категория: Туризъм
Прочетен: 71003
Постинги: 10
Коментари: 5
Гласове: 181
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031