Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.02.2011 09:52 - За страстта и още нещо...
Автор: kaprizna Категория: Тя и той   
Прочетен: 9669 Коментари: 6 Гласове:
22


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
"Страстта изключва въпроса "защо?".
Страстта предизвиква щастие или нещастие!"
 

image


Страстта е нещото, което ни обсебва и променя, дава ни енергия и смисъл.
Страстта най-често ни открива сама, а ние трябва просто да и се отдадем!

Когато се запознават с някой повечето хора започват да говорят за професията си и заниманията, свързани с нея. Има обаче една малка група хора, които с въодушевление разказват за своята страст, а не за работата.

Има хора, които работят през нощта или пък прекарват повечето си време упражнявайки се в свирене на музикален инструмент, пеене или танци.  Има и такива, които са щастливо незаинтересовани от заобикалящият ги свят и са потопени в някаква работа, която никога не им омръзва. Точно това са пристрастените! Те черпят повече от своя живот всеки ден и в същото време дават повече. Това е чист екстаз, който дава свежа цел в живота.

Често бъркат страстта с хобито, но тя е нещо различно. Хобита много, но страстта е една. Когато човек е отдаден на страстта си, той не вижда нищо друго в този момент, а в същото време се наслаждава на всичко около него много повече от останалите хора.

Всички ние обичаме да пътуваме, но за някои хора това е страст. Те планират седмици наред поредното пътешествие и когато са на път те са по-живи и по-истински. Така се и чувстват! Ето това е страст! Онези моменти от живота, които посвещаваме на нещо и най-вече на себе си!

Страст е когато се отдаваме на желанията си, когато задоволяваме нуждите си от някакво изживяване. При някои хора това е работата, която вършат, при други е хоби, а за трети е самото духовно израстване.

Без значение каква е вашата страст, когато я откриете и и се отдадете, тогава ще усетите целият си живот по различен начин. Не само страстта ще ви носи удоволствие, а целият ви живот.

Хората, обладани от страстта си не търсят извинения, а възможности! Без значение колко са заети и колко много занимания имат, те винаги намират време и възможности за своята страст. Пречки винаги могат да се намерят, трудно е да се намери възможност.

Намерете своята страст, т.е. позволете и тя да ви намери, и се отдавайте колкото можете повече и колкото можете по-често, защото това ще ви даде по-добър усет за живота , повече хубави, незабравими моменти и истински начин да разтоварвате от напрежението и умората!

Просто се отдайте на страстта си!


КОПИРАНО ОТ НЕТА


image



ЦИФРИ И СТРАСТ

Искате ли да знаете дали сегашният ви партньор ще бъде завинаги с вас? Възползвайте се от съветите на Джули Съренсън, специалист по нумерология от САЩ.

Първо изчислете собствената си рождена дата и тази на любимия човек. Това е съвсем лесно. Първо съберете своята дата, месец и година на раждане.
Например ако сте родени на 31 октомври 1963 година, ще получите: 31 + 10 + 1963 = 2004. След това продължавате да събирате 2 + 0 + 0 + 4 = 6. Трябва да получите едноцифрено число. Това число може да ви разкаже много за човека, който ви интересува. Вашето число ще разкаже пък на него.



1. Вие често се влюбвате от пръв поглед. Бъдете внимателни, защото вие сте много раним човек, макар че за другите изглеждате силен. За да отговаря на вашите интереси потенциалният избраник (избраница) трябва да притежава бърз ум, вродено остроумие и добър вкус. Когато трябва, вие сте независими, но бихте искали да имате до вас човек, в който да намерите опора.

Най-много ви подхождат хора с число 2, 8 или 9.

2. Когато става въпрос за любов, вие сте много срамежливи. Но щом почувствате, че другият е надеждно, чувствително и грижливо създание, направо разцъфтявате. За вас огромно значение имат знаците на внимание. Например малко букетче от полски цветя или други неочаквани подаръци. Честните отношения, добрите маниери и, разбира се, сексът, стоят в първите редове на списъка с приоритетите.

Най-много ви подхождат хора с рождено число 1, 2 или 9.


3. Вие сте романтична натура и сте склонни да гледате на света през розови очила. Затова и често се доверявате на своя възлюбен или възлюбена. За да се увлечете, ви е необходимо очарование и жив ум. Вие обожавате вечеря на свещи, разходки по морския бряг и леки романтични докосвания. Радвате се на срещи с нови хора, наслаждавате се на ходенето по магазини и е чудесно, ако партньорът ви споделя вашите интереси.

Най-много ви подхождат хора с рождено число 6 или 9.

4. Вие имате практичен ум и предпочитате хора, които си казват направо какво искат. За да отговаря на вашите изисквания, партньорът ви трябва да има същата ценностна система като вашата и той или тя трябва да бъдат личности, които да са ви интересни. Не всяка любовна връзка може да ви доведе до брак. Но вие предпочитате да знаете, че тази любов е задълго. Харесва ви старомодното ухажване.

Най-много ви подхождат хора с рождено число 4 или 8.


5. В ранната ви младост могат да ви обвинят в лекомисленост, но с годините вие ставате все по-сериозни и солидни. У вас живее духът на търсача на приключения и ви е необходим човек, който не се страхува да преследва успеха. Идеалният партньор за вас е човек, който обича новото, открит е за големия свят.

Най-много ви подхождат хора с рождено число 1 или 7.

6. Вашето сърце може да бъде завоювано с честност и искреност. Вие можете да бъдете привлечени от човек, който изглежда духовен, но ако той не споделя вашите възгледи за верността и семейните връзки, вашите отношения няма да се получат. Вие сте щедри в любовта и ви е необходим партньор, който също така да умее да обича и да бъде предан, като вас.

Най-много ви подхождат хора с рождено число 5, 8 или 9.


7. Когато се влюбите, вие пазите тази тайна в себе си и не разказвате на другите за нея. Харесват ви дългите интимни разговори с партньора, който ви привлича духовно и физически, умее да разпалва вашето въображение. Но вие обичате независимостта и не искате да бъдете привързани към партньор, който би желал да ви подчини.

Най-много ви подхождат хора с рождено число 1, 7 или 9.

8. Понякога ви минава мисълта, че спокойно можете да минете в живота и без любов. Но всичко се променя, щом срещнете нужния човек – прекрасен събеседник, който ви обсипва с искрени комплименти. Неговият външен вид за вас не е много важен. Привлича ви неговият ум, чувството за хумор и жизнената сила. Най-добрият партньор за вас е този или тази, които обича житейските предизвикателства. Но все пак вие предпочитате всеки да си има свое хоби.

Най-много ви подхождат хората с рождено число 1, 6 или 8.


9. Вие можете да се влюбвате в хора от най-различен тип, преди да се спрете на своя единствен или единствена. Харесва ви да бъдете влюбени, но не винаги споделяте със своя партньор или партньорка своите интимни мисли. Не сте особено праволинейни в своите чувства. Привличат ви творческите натури, способни на състрадание, но те ще трябва да приемат вашия начин на живот.

Най-много ви подхождат хора с рождено число 1, 3, 6, 7 или 9.

КОПИРАНО ОТ НЕТА


image



"СТРАСТ"

Таня Мезева



Когато думите са смешни и безсилни
да изкажат любовта.
Когато мислите са грешни,
но вливат ни вълшебна топлина.
Очите, въгленчета жарки,
изгарят в пламъците ревността,
а пък ръцете - нежни палки,
музика творят в нощта.
По устните думите немеят,
задъхани в "Обичам те, сега!"
Телата за любовен танц копнеят.
Душите се отдават на страстта.

image            image

Аристотел (384-322 г. пр. Р. Хр.) определя страстта като един от водещите мотиви в поведението на човека.
Той пише: „Това, по силата на което извършваме една или друга постъпка, е стремеж. Стремежът бива три вида: страстно желание, порив, търсене.”
Категорията „страст” като мотивиращ поведението фактор разглеждат също Кант, Спиноза и други.
Съвременната научна психология определя страстта като силно, всеобхватно чувство, доминиращо над другите подбуди у човека, което води до съсредоточаване на всички сили и стремежи върху предмета на страстта.
Определяйки правилно същността й, психологията обаче утвърждава, че страстта в рамките на нравствения и разумен принцип може да бъде движеща сила за велики дела, подвизи, открития, което от гледна точка на християнската психология е погрешно.
Страстта е особена предразположеност на душата, склонна към небивал растеж и към поглъщане в себе си на всички други душевни качества и прояви на личността.
Страстта по своята същност е „зависимост” с различна степен на напрежение и сила. Привличащата сила на страстта за човека се състои в обещанието за наслаждение и удоволствие.

откъс от "Страстта като мотив на поведение"
от  Николай Александрович Лайша, психотерапевт



image


ТАЗИ СТРАСТ

Тази страст е по-силна,
от онази в нощта,
след която смирени се стигаме с пръсти.
Тя е пълния смисъл
на пролята сълза,
от която се връщам загледан в страха си.

Тази страст да изписвам
коварни очи
и да търся в тях път към немислени мисли,
от които потрепва
у мене студът
и ме спуска обратно нагоре към нищото.

Тази страст да ги късам на малки стебла,
от които и семето
бяга пречупено
Като сънени устни. И примряла съдба
от безцветни минути по ръба
на пропуснато.

Тази страст да съм в мислите, и от тях да крада
всеки смлян до последно
от слънцето облак,
да умирам безмълвен от късни сърца
и отново да стигам
до покрив дъждовен

Тази страст да съм искрен, когато греша
и от грешки спасен
да се втурвам по вятъра,
да се връщам до себе си, без да моля вината
да е толкова същата, както беше
понякога...

от нета

image


image



За страстта и разума


Душата ни често бива бойно поле, на което разумът и разсъдъкът се сражават със страстта и охотата ни.
Желал би духът ми да бъде миротворец на разногласията в душата ми, за да превърне дрязги и вражди в единство и съзвучие.
Но как би могъл сам да стори туй, ако самата ми душа поиска да стане такава миротворец и не възлюби естеството си?
Защото разумът и страстта са кормилото и платната на вечната странница - душата.
Ако се скъсат платната ми, ако се строши кормилото ми, мога само да се нося по вълните без посока или да заседна насред море. Защото разумът ми, станал самовластен, смразява само полета, а пък бушуващата страст, оставена на себе си, е пламък, който изтлява скоро.
Затова ще оставя душата си да издигне разума до висините на страстта, за да запее, и нека оттам направлява страстта ми с мъдрост, та страстта да преживява своето всекидневно възкресение и като феникс да се въздигне изсред пепелта.
Духът ми желал би щото да приеме разсъдъка си и охотата си, тъй както би приел с любов двамина драги гости у дома си.
Нали не би почел единия гост повече от другия? защото който тачи повече единия, изгубва вярата и любовта и на двоицата.
И всред хълмите, когато сяда в сянка и хлад под белите тополи и вдъхва ведрия мир на далечните ливади и поля, нека сърцето ми си казва мълком - Бог пребъдва в разума.
Ала когато дойде буря и грозен вятър разтресе гората, а мълнии и гръмотевици прогласят величието на небето, тогава ще позволя на сърцето си да изговори с трепетна боязън - Бог радее в страстите.
И тъй като съм полъх в Божиите селения и трепетен листец в божия лес, и аз трябва да пребъдвам в разум и да радея в страст.

Джубран Халил Джубран

image


Страстта на боговете


Какво като не мога да танцувам,
без такт се свивам в топлите му длани.
И тръпно ми е, мило и уютно
във ореолите, обгърнали плътта ми.

Какво като не мога да запея?!
Нима за шепота е нужен чуден глас?!
Аз тръпна вечер в струнна епопея –
едно "обичам те" и отговор: „...и аз”

Какво като не ме е ваял Бога?!
И хълбокът ми не е за сърма?!
Старая се! Поне това го мога,
Поне това умея... за сега.

Какво от туй, че губя от сравнения
и често съм разплакана и слаба,
дочула укорителните мнения
на този, който лудо обожавам.

Какво като не съм спокоен полъх?!
Аз мога да съм вятър под крилете,
Не тлея, във очите ми е огън –
С такава страст обичат боговете...

От нета


image

image


image


image


image

Художник: ГУСТАВ КЛИМТ

www.canvasreplicas.com/KlimtGallery.htm
















Гласувай:
22



Следващ постинг
Предишен постинг

1. stela50 - Поздрави ,Капризна ...красив и интересен постинг .
17.02.2011 10:58
Великолепни картини ,стихове и клипове .Харесвам Густав Климт.
Хубав ден !
цитирай
2. iliada - Само надзъртам,Цвети
17.02.2011 11:39
нооооооооо отново ще се върна и даже позастоя!:)
Прегръдка и поздрав за страхотния постинг!
цитирай
3. kalin8 - Поздравления и от мен !
17.02.2011 19:56
Интересно е!
Б.
цитирай
4. kaprizna - Здравейте страстни блогъри!
18.02.2011 09:50
За вас е това страстно изпълнение:
http://www.youtube.com/watch?v=CRy1wwW-GTE&feature=related

Желая ви усмихнат ден!
цитирай
5. monaliza121 - Чудесен постинг, Капризна!
18.02.2011 19:03
Почивай си с усмивка!:))
цитирай
6. анонимен - Уххх...
24.02.2011 01:36
нямах нерви да го прочета :(
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kaprizna
Категория: Изкуство
Прочетен: 3349552
Постинги: 447
Коментари: 2937
Гласове: 15702
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930