Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.12.2018 09:00 - путин и тръмп - с български корени
Автор: bven Категория: Регионални   
Прочетен: 1695 Коментари: 9 Гласове:
9


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg


Предците на Владимир Путин са от Чипровци, а предците на Доналд Тръмп са от Трън

Една журналистка решила да обиди Тръмп, наскоро заявила , че е българин?!

Доц. Райчинова: Родът на Владимир Путин е от Чипровци! Негов пра-пра-дядо се спасил като 12-годишно момче от клането в Чипровци, стигнал до Санкт Петербург и се оженил за рускиня
http://www.blitz.bg/news/article/134546
http://bradva.bg/bg/article/article-60472#.VydLcv9-Pcs


Доц. д-р Добринка Райчинова е родена на 30 март 1939 г. в Казанлък. Завършила е инженерство и филология. Защитава дисертация в Московския държавен университет “Михаил Ломоносов”. Преподавала е в Института за чуждестранни студенти /ИЧС/ и в Софийския университет “Свети Климент Охридски”. Има множество изследвания в областта на лексикологията. Член е на Международната академия по българознание, иновации и култура /МАБИК/ със седалище във Виена.

Доц. Райчинова, разбрах, че сте проучили генеалогията на руския президент Владимир Путин и сте направили откритие, свързващо го с… България!

– Не съм стигнала сама до тези неща. В “История на България” на Иречек се споменава, че по време на Чипровското въстание (през 1688 г.) едно момче от рода Путини, оцеляло от клането, в което са избити всички знатни родове и техните потомци, участници във въстанието, успяло с други бягащи българи да отиде в спасителната метрополия – Русия. И това момче се заселва в Санкт Петербург. Предполагам, че, женейки се за рускиня, то дава началото на рода Путини, защото не познавам друг такъв род освен петербургския. Допускам, че корените на този род тръгват от този пра-пра-дядо, избягал от Чипровци.

Освен това акад. Рахимов вече доказа, че бившият руски президент Борис Елцин е от български род. Знам, че по време на неговото управление той много е държал Путин да завърши осемте най-видни духовни школи, и това според мен е най-подготвеният президент в света.

По каква линия Елцин се оказва също с български корен?

– От руските знатни родове много са с български произход.

А не от татарски, от Златната орда?

– Не. Златната орда е късно явление и няма нищо общо с тези български родове. Корените на общността на българския и руския народ са далеч-далеч преди това.

– Твърди се обаче, че фамилията Елцин идва от руския град Елец?


– Акад. Рахимов е на друго мнение. По настояване на Елцин става подготовката на Путин за президент, а когато той дойде на власт, аз запомних, че едно от първите неща, които направи, е да посети Казан. И по време на т.нар. пролетен празник /нашия Тодоровден/, когато са кушиите с коне, борбите и състезанията, Путин се бори с една българка. И това ме озадачи. Оттогава започнах да се интересувам откъде е този род и когато Путин избра Медведев за свой довереник, картината ми се проясни. Защото бащата на Медведев е от Татарстан и е с български корен според мен.

Съвсем ясна е семантиката на думата “път” във фамилията на настоящия президент на Русия. Но как се е произнасяла и пишела на старобългарски?

– Развитието на носовите гласни ер голям и ер малък в различните български диалекти варира от У и А до Ъ. Имаме “пат” и “пут” в някои родопски говори. Всичко това е свързано с фонетичната система на древния български език.

КАКВО КАЗВА ИСТОРИЯТА

Развоят на Чипровското въстание и военната му организация не са добре документирани. Още през пролетта на 1688 г. въстанически части под ръководството на Георги Пеячевич напускат Чипровци и се присъединяват към австрийската армия. Войските на Пеячевич участват в превземането на крепостта Оршова и областта Банат. След битката при Белград въстанието избухва в цяла Северозападна България. Настъпващите 6 австрийски полка не успяват да координират българските части, които бездействат и дават възможност на османците да се прегрупират. Решителната битка се състои през октомври 1688 г. в местността Жеравица, близо до Кутловица, където въстаническите войски са разбити от османски войски и маджарските им съюзници, предвождани от граф Емерих Текели. Макар че сраженията продължават, въстанието бързо е потушено. Чипровци е превзето на 18 октомври 1688 г. след героична отбрана и напълно разрушено заедно с околните села Копиловци, Железна и Клисура. Почти цялото им население е избито или отвлечено в робство. В следващите месеци съпротивата продължава, като постепенно остатъците от въстаническата армия се превръщат в хайдушки чети.

Въстанието и потушаването му предизвиква вълна от масово преселение от цяла Северозападна България, предимно на запад и на север, към области, доминирани от християни. Основната вълна от бежанци се заселва около река Дунав, в района на Видин и Лом, в Пиротско, Софийско и Берковско. Голяма група бежанци от Чипровци поема и на югоизток. Пускат корени в Средногорието – Стрелча, Войнягово, Михилци, Черноземен и други.
Според местни предания католическата църква откупва от турците неголяма група жени и деца, която заселва в село Секирово, днешния град Раковски. Най-голямата компактна група бежанци се отправя към Влашко, където се разпръска и частично претопява сред местното население. Днес българско малцинство от Чипровци има в областта Банат.
Чипровското въстание слага край на статута на Северозападна България като буферна зона между Османската империя и хабсбургските територии.
Пресечено е и католическото влияние.
Ликвидирани са привилегиите на българската аристокрация и властта, която тя упражнява в района.Значението на Чипровци като културно и икономическо средище силно намалява.

ПЕТЪР ВЕЛИКИ, МИХАИЛ РОМАНОВ И ЛЕВ ТОЛСТОЙ СЪЩО ИМАЛИ БЪЛГАРСКИ КОРЕН?

– Акад. Ахмед Рахимов успя да докаже техния произход в обширно изследване От идеологически съображения, твърди Рахимов, от един момент нататък названието “българи” изчезва от всички официални документи, за да бъде заменено с “татари”. Това всъщност не означава отделен етнос, а има етнографско значение – просто определя хората, живеещи на дадена територия.

Известният руски поет, публицист и революционер Николай Огарьов пише, че “цялото руско дворянство, което не е с аристократичен произход, има татарски произход. Просто ни се е наложило да се прекръстим в дворянска Русия, така, че простият ни произход да остане незабелязан”.

В труда на живота си – “Волжка България и нейната съдба – 400 руски дворянски фамилии”, акад. Рахимов доказва, че поне 400 от най-известните руски родове водят корена си от волжки българи. От тях са произлезли 12 царе или князе, 86 са били министри, 141 – губернатори, 161 – признати учени. Общо – поне 2083 дворянски семейства!

Михаил Романов, родоначалник на династията, извела Русия сред световните сили, има връзка с българска фамилия. Той избрал за жена дъщерята на мурза /волжката титла, еквивалент на княз/ Мустафа Мария Хлопова, но го заставили да се разведе. Въпреки това отново избрал българка – Евдокия Стрешньова.

Майката на Петър Велики – Наталия Наришкина, е внучка на волжкия българин мурза Абатур или Нариш, който през 1423 г. приема християнството. Съпругата на легендарния руски владетел-реформатор пък е от рода Лопухини, също наследници на български княз на име Редеди.

Родът на Лев Толстой произлиза от българския княз Идриса или Индриса /на българо-татарски “разбиращ”, “схватлив”/. Правнукът на Индриса – Андрей Харитонович, получава прозвището си “толстой” – или “дебел”, от великия княз Василий Тъмни, наричан така, защото бил ослепен от враговете. Без да вижда, Василий Тъмни прегърнал госта си Андрей, който му се видял доста пълен, и го кръстил: “Оттук нататък ще си Толстой!”

Запитан от руски журналисти за произхода си, Владимир Путин отговоря: “Няма чисти руснаци. Не случайно има такава поговорка: “Изтрий добре руснака и отдолу ще се покаже татарин”.

ЕЛЦИН БИЛ НАСЛЕДНИК НА МУРЗА ЕЛЧИ

Предците на Никита Хрушчов се казвали Кручеви, избягали от Великотърновско в Украйна по време на Кримската война

Дворяните Елцини произхождат от мурза Елчи, който първоначално принадлежи към Златната орда, но после я напуска и приема християнството при цар Иван Трети в Москва.

Едно от доказателствата: “елчи” на татаро-български значи “глашатай”, “летописец”.

Според акад. Рахимов издънка на този род е първият президент на нова Русия Борис Николаевич Елцин. Може би не е случаен фактът, че Елцин идва на бял свят в уралското село Ботка-Бутка. На татаро-български това има точен превод: “каша”.

Легенда от времето на соца носи, че съветският лидер Никита Хрушчов пък си бил чист етнически българин! Неговите предци се казвали Кручеви и избягали от Великотърновско в Украйна по време на Кримската война. Предполага се, че роднина на политика, развенчал Сталин и култа към личността, е българският поет от старопрестолния град Марин Кручев.

Добринка КОРЧЕВА
копие от http://www.celokupnabulgaria.eu/?p=18330



Гласувай:
10



1. leonleonovpom2 - Здравей, Таня!
17.12.2018 00:07
Това за Путин е известно отдавна...
Даже е питан от журналист Той не е отговорил, но се е усмихнал Което може да се приеме като потвърждение, което не иска да се афишира!
За Тръмп съм изненадан, но германското и американското в него са взели връх според скромното ми мнение!

Лека нощ!
цитирай
2. bven - На 1: Добро утро, Леоне!
17.12.2018 09:53
За Путин знам отдавна, че родът му е български , а акад.Хр.Маджаров сподели, че той е приел българска делегация и разговаряли по тези въпроси. Може и затова той си върна Крим - български от векове и в момента се връщат потомци на някогашните българи (според един политолог).
Колкото за Тръмп - каквото и да се е наслагвало, българският живец е в него. Първата му съпруга е чехкиня или словачка- не знам точно (от Чехословакия), втората - Мелания , също е с български корени. Фактът, че е постигнал всичко сам, потвърждава, че българинът, когато има възможност (без да има хомот на врата), постига много. Дори спазването на обещанията говори в негова полза.
Благодаря за отзива и спорен ден!
цитирай
3. bojo12345 - В допълнение към коментара за крим, допълвам, ако разрешите:
17.12.2018 14:25
Как татарите създадоха собствена република в Крим и как тя завърши
Декември 07, 2018 16:46

Сривът на бившата Руска империя през 1917-1918 г. беше придружен от отделянето не само на Полша и Финландия. През ноември 1917 г. татари на Кримските провинции обявяват своето състояние в Крим. Не ханатет, разбира се - но в духа на времето е република.

Още през март 1917 г. Мюсюлманският изпълнителен комитет е избран на мюсюлманския конгрес в Симферопол. Номейн Селебихахан и Джафер Сейдамет са върховни в него.

Една от първите задачи на Изпълнителния комитет е създаването на въоръжени групировки. Така че батальонът е направен, когато пристигат доброволци от Кримските татари. Временното правителство по никакъв начин не пречи на тази дейност. Напротив, дори подкрепя, което позволява на други единици да се присъединят към батальона.

През ноември 1917 г. Курмъците от Кримските татари започват работа в Бахчисарай, която провъзгласява създаването на републиканския полуостров. Правомощията на Изпълнителния комитет на Москва преминават към Курутали, която се обявява за парламент на новосъздадената република. Правителството е оглавявано от същия Номан Chelebidzhihan.

Образуването на въоръжените сили продължава. В допълнение към кримските татари, представители на други народи - украинци, гърци, арменци, евреи и поляци също създават своите звена.

Каква е била връзката между тях и кримското татарско правителство? Няма отговор на този въпрос по много проста причина. Както се оказва, бойните качества на въоръжените сили на републиката са на много ниско ниво. През януари 1918 г. правителството на Кримската татариа се опитва да поеме контрола над целия полуостров.

Въоръжени части са изпратени в Севастопол, който е под контрола на болшевиките. Кампанията завърши с пълен провал. В рамките на два дни - от 25 и 26 януари, отрядите на републиката са напълно победени.
цитирай
4. bojo12345 - продължение:
17.12.2018 14:28
На следващия ден моряците завземат Симферопол и свалят правителството, създадено от Kurultai. Съдбата на Челебигихан е : той арестуван и по-малко от месец по-късно, убит без съдебен процес.

По време на Гражданската война няколко други правителства са създадени на територията на Крим. Вече не Кримските татари. Но всички от тях, като правило, са съществували само няколко месеца.

http://www.rusday/articles_new/2018-12-07/crimea/9159/
цитирай
5. leonleonovpom2 - Здравей, Таня!
17.12.2018 15:19
bven написа:
За Путин знам отдавна, че родът му е български , а акад.Хр.Маджаров сподели, че той е приел българска делегация и разговаряли по тези въпроси. Може и затова той си върна Крим - български от векове и в момента се връщат потомци на някогашните българи (според един политолог).
Колкото за Тръмп - каквото и да се е наслагвало, българският живец е в него. Първата му съпруга е чехкиня или словачка- не знам точно (от Чехословакия), втората - Мелания , също е с български корени. Фактът, че е постигнал всичко сам, потвърждава, че българинът, когато има възможност (без да има хомот на врата), постига много. Дори спазването на обещанията говори в негова полза.
Благодаря за отзива и спорен ден!


С тебе е приятно да се разговаря!
Да, бях обърнал внимание, че има афинитет към жени от нашето коляно Ами Ивана носи едно типично Българско име, словаците и хърватите, да , имат Български произход!
Харесва ми увереността му и начинът по който налага своето! Някои го представяха в карикатурен вид, но той се оказа завършен политик! Аз трудно понасям някой политик, особено Българско недоразумение такова, но признавам си, Путин и Тръмп ми харесват като такива!

Хубав ден, Таня!
цитирай
6. bven - На 3 и 4: bojo12345, това вече ме изненада!:)))
17.12.2018 20:33
Много е приятно да разбереш точни събития от историята на народа си и признавам, че не бях попадала на такава информация. Това доказва, че българите са образували много независими републики, независимо колко време са просъществували.
Благодаря за допълнението.
Желая хубава вечер!
цитирай
7. bven - Здравей, leonleonovpom2!
17.12.2018 20:41
За първата жена на Тръмп - Ивана, преди години ТВ пусна игрален филм - тя също е интелигентна и с много хъс за победа. Като спортистка , на зимни състезания по ски решава да продължи маршрута и да премине границата - така да се озове в Свободния свят, зад Желязната завеса. Явно и дъщерята Иванка (съвсем българско име) е наследила освен красота и интелект. Пък втората - Мелания, допълва венеца в брачния му живот:))
Пожелавам с най-добри чувства да видиш способни родолюбци за политици и държавници в най-скоро време и у нас!
Благодаря, че продължаваш диалога - желая лека вечер и хубави мигове пред Коледа!
цитирай
8. batogo - !!!:)))
17.12.2018 22:40
Тази "фактология" е много забавна, русолюбиви приятели, най-вече защото осветлява общите корени на идиотизма в Русия и у нас и сходните процеси на опростачването, което се проявява в манталитета и произтичащия от него модел на поведение и управление чрез мафиотизация и олигархично присвояване в двете "братски"
държави.:)))
цитирай
9. bven - на 8: batogo, нямам чувството , че съм русолюбива:))))
18.12.2018 09:24
Така се чувствам аз. А в твоето огледало какво виждаш?
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14869439
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39042
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава