Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.07.2016 11:05 - Кой не скача е червен....
Автор: aip55 Категория: Политика   
Прочетен: 5168 Коментари: 8 Гласове:
10

Последна промяна: 04.07.2016 11:31

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg


Защо рипахме на „кой не скача е червен“

Дата на публикация: 04 Июль 2016, 07:04

 

 

imageАвтор: Трифонова

Виждате ли тази прословута снимка от 7 юни 1990 г. ? Правена е на онзи митинг на СДС, на който се твърди, че са дошли над 1 000 000 българи. Този митинг, който запълни Цариградско шосе от Софийския университет до хотел Плиска? …

 

И аз бях там тогава. Облякох си единствената синя рокля, а за знаме размахвах бившата си чавдарска връзка. Не бях единствена с чавдарска връзка. Просто дефицитът от стоки тогава беше такъв, че много хора нямаха нищо друго в подходящ син цвят, освен чавдарската си връзка. А най-забавното е, че чавдарската връзка беше един от основните символи на комунизма. … Сега най-забавното е, че родените след 90-та година изобщо не знаят за нея! …

 

Та, аз бях там, на самия Орлов мост, с колеги от Софийския университет. Имах бебе на по-малко от месец, но оставих кърма да го хранят и отидох да протестирам.

… Срещу какво? …

 

Срещу какво излязохме да протестираме всичките тези хора – ЕДИН милион българи, както никога в цялата история на България? Знаехме ли срещу какво сме излезли? И защо ходехме да скачаме пред телевизията – единствена тогава, с викове „Кой не скача е червен!“ ? …

 

И какво, аджеба, не ни беше наред, че скачахме и се събирахме, блокирахме площади, правехме барикади?…

image

Помня как една нощ бебето ми се нуждаеше спешно от лекарство, а студентите, тогава предвождани от Емил Кошлуков, бяха барикадирали центъра и нямаше как да се стигне до единствената в София денонощна аптека на площад Ленин. Спаси ме студентската ми книжка тогава – показах я и ме пропуснаха. Беше като в американски филм за края на света: пуснаха ме на барикадата на паметника Левски и до площад Ленин ( до сегашната сграда на Булбанк, при църквата Св. Неделя ) нямаше нито една кола, само варели със запален огън и брадати барикадни типове.

И знаете ли защо протестирахме тогава?

Няма да повярвате!

 

Не бяхме гладни. Не стояхме на студено. Не плащахме ипотеки. Не се страхувахме от безработица. …

 

Каква ти безработица?!

 

Ако стоиш 2 ( ДВА ) месеца без работа те екстрадираха!

 

О, не!

image

Имахме всичко: евтин ток, евтини телефони ( 2 ст. на обаждане ), евтин градски транспорт – 6 ст. билета, евтино парно ( 7 лв. на месец ), евтин хляб, евтино мляко, най-скъпият колбас – шунката, струваше 8 лв за килограм, най-скъпата ракия 3,60, най-скъпите обувки 42 лв, най-скъпият костюм 120 лв, най-скъпата булчинска рокля 250 лв, най-скъпият кашкавал и сирене 3 и нещо…

 

Децата задължително участваха в две извънкласни занимания : спорт или изкуство – БЕЗПЛАТНО, получаваха учебниците си безплатно, лечението беше хем задължително, хем безплатно, детската кухня струваше 70 ст., най-скъпата кифла – 15 ст., вафла Мура – също.

 

Минималната заплата беше 120 лв, средната 250. При разходи 5 лв. ток, 7 лв. парно и 3 лв. телефон, държавен наем 11 лв. При цена на тристаен апартамент 11 000 лв и нова кола 5 000лв. Престъпност нямаше, вратите ни бяха с дръжки отвън и отвътре и просто не ги заключвахме.

 

И защо скачахме, знаете ли? Какво ни липсваше тогава? Гладни ли бяхме? – Не. Студувахме ли? – Не. Мизерствахме ли? – Не. Имаше ли бедни пенсионери? – Как бе – ми те спестяваха цялата си пенсия и бяха най-богатите хора в държавата! Вдигаха къщи за себе си и децата си на по три етажа с обзавеждането! …

Да ви кажа ли защо един милион души се събрахме на Орлов мост на 7 юни 1990 г.?

 

Колкото и да е странно, но моето поколение е забравило отговора.image

image

Искахме корекомски стоки!

 

Искахме телевизори Сони, дезодоранти Фа, бонбонки Тик-так, шоколадови яйца Киндерсюрприз, дънки „Райфел“, парфюми „Маскюлен“.

 

Е за тва беше цялата дандания!

 

Социалистическа България ни даваше всичко от първа необходимост, но не ни стигаше.

 

Тоалетната хартия се явяваше инцидентно, веднъж на 6 месеца. Верото – и то. Да не ви казвам за дамските превръзки каква рядкост бяха… Да, имахме евтин хляб, месо, сирене, кашкавал, олио, ракия. Ама бананите и мандарините ги виждахме само по Нова година и само по кило на човек!

 

Ей заради тези глупости отидохме да подкрепяме измислената от нищото партия СДС!
image

Ако някой ви каже, че в цялата работа има световна конспирация и невероятен политически замисъл, не му вярвайте!!!

 

Беше си чисто пуберитетска изцепка срещу авторитарната закрила на Партията.

 

БКП така се беше взела насериозно, така се беше загрижила кой и как точно да добрува, че не даде на народа си да порастне и да узрее.

 

Народът ( и това все още се вижда ) се научи Тато да му мисли какво ще работи, какво ще яде, как ще я кара.

image

В един момент тоя народ рипна, чисто пубертетски, да иска дънки и шоколади Тоблерон, ама Тато се инатеше, че е важно тока и парното да са евтини.

 

Кой 18-годишен пубертет се интересува колко е токът и парното, като му е по-важно какви са му дънките?!…

 

Ето така стана , че отидохме да скачаме за СДС! Самото СДС не беше по-зряло и по-умно от нас!

Защото, какво като един Министър Председател е бил сменен с друг Министър Председател? …

 

Сега това нормално ни се случва през 4 години и няма сътресения. Нормално ли е, когато един МП се смени, изведнъж, всички предприятия да спрат да продават?!… Да се въведе купонна система?!… Да се източи язовир Искър?!… Да се въведе режим на водата?!… Да се въведе режим на тока?!… Да няма мляко за бебетата?!…Да изчезне полицейският контрол?!… Да изчезне правосъдието?!… Нормално ли е това?!…

 

Не е нормално, да, но тогава точно това направи СДС. А ние скачахме…

 

Ако смяната на Тодор Живков с друг човек беше наистина планирана от гениален мозък, било той и Злонамерен Гениален Мозък, щеше да има някакъв ред, някакъв промисъл… А то – настана хаос до ден днешен!

 

Ако имаше Някаква Нечия Смислена идея, просто щеше да е достатъчно да се отворят пазарите и границите. Само толкоз! Да можем да си купуваме великите дънки и шоколади, да можем да идем до Париж. Нищо повече. Ние скачахме само за това!

 

А никой не се и замисли, че всъщност границите на България НЕ бяха затворени едностранно, а ДВУСТРАННО и никоя държава от тогавашна Западна Европа нямаше да ни приеме, за да си купим тоалетна харти и …дънки.

 

 

Имахме си и домове, и работа, и топло, и телефони, и пенсии, и всичко. Искахме само малко повече стоки и малко повече свобода да пътуваме.

 

Но как социалистическа България да ни даде повече стоки, когато самата Западна Европа и САЩ я бяха заобиколили още тогава с натовски бази, а държавата искаше да продължи да ни хрантути с безплатни екстри. А за да ни хрантути, трябваше да предотвратят чрез въоръжаване напъните на НАТО да ни се отнемат тези екстри, което и се случи…

 

Как социалистическа България да ни даде свобода да пътуваме, когато същият този Запад, за който тогава бленувахме, НЕ ни допускаше свободно до себе си?!

image

Ама тези мисли ни дойдоха след време…

 

Така става, когато скачаш без да мислиш за какво скачаш.

 

Сега какво имаме?!….

 

Извинете, но вече считам, че целокупно сме били малоумници.

Автор: Трифонова


http://bgr.news-front.info/2016/07/04/zashho-ripahme-na-koj-ne-skacha-e-cherven/

             image

aip55



Тагове:   демокрация,


Гласувай:
11



Следващ постинг
Предишен постинг

1. aip55 - Поне не
04.07.2016 11:15
бяхме роби по време на СОЦА....
цитирай
2. dobronameren - "Очевидка", ама не съвсем
04.07.2016 12:13
Първата снимка - "от онзи митинг на СДС на 7 юни 1990", НЕ Е ОТ ТОЗИ МИТИНГ. Нататък да ме допълва TOROSS!
Аз мога само да допиша - нещо значително по-достоверно от спомените на "Трифонова" - снимката е правена скришом от Божана Апостолова. Намерена е в досието й в ДС.
цитирай
3. krumbelosvet - Авторът така го чувства. А чувствата са нещо относително.
04.07.2016 12:43
Коментар 1 пък е бил роб при соца. Негова работа. Честита му свобода.
Ако стартирането на цветна революция е конспирация, имаше я. Но авторът се пита, ако е имало замисъл за нов строй, защо е хаоса. Ами, има теория на хаоса, има и наука за управлението му. Така е трудно да докажеш виновния, а държава в хаос изтребва населението си, което се и случва. Значи, това е била целта. Е, не всички скачаха, някои виждаха накъде отиваме, но Победителите в студената война имаха средства да дадат победата на който им трябва. На "демократите", за да рушат, после на "комунистите", за да операт пешкира. И те така до днес.
"Управляван хаос" е името на новия строй. За нас хаоса и мъките, за Победителя - управлението и перспективата. Дано се смили Господ над нас, новите индианци.
цитирай
4. aip55 - Коментар 1 пък е бил роб при соца. ...
04.07.2016 14:24
krumbelosvet написа:
Коментар 1 пък е бил роб при соца. Негова работа. Честита му свобода.
Ако стартирането на цветна революция е конспирация, имаше я. Но авторът се пита, ако е имало замисъл за нов строй, защо е хаоса. Ами, има теория на хаоса, има и наука за управлението му. Така е трудно да докажеш виновния, а държава в хаос изтребва населението си, което се и случва. Значи, това е била целта. Е, не всички скачаха, някои виждаха накъде отиваме, но Победителите в студената война имаха средства да дадат победата на който им трябва. На "демократите", за да рушат, после на "комунистите", за да операт пешкира. И те така до днес.
"Управляван хаос" е името на новия строй. За нас хаоса и мъките, за Победителя - управлението и перспективата. Дано се смили Господ над нас, новите индианци.

'''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
,,бил роб при соца."- Не сте разбрали мисълта ми Круме. Тогава не бяхме роби, докато сега сме истинските роби
цитирай
5. travell - Няма смисъл да се връщаме назад Аип
04.07.2016 21:37
Едва ли някой друг европеец е преживял повече илюзии и заблуди от българина.
Важното е от сега нататък да не продължаваме да го правим.
Както се казваше по онова следдемократично време:
Всичко за соца бе лъжа, но всичко за капитализма си е истина!
цитирай
6. aip55 - Едва ли някой друг европеец е пре...
05.07.2016 07:13
travell написа:
Едва ли някой друг европеец е преживял повече илюзии и заблуди от българина.
Важното е от сега нататък да не продължаваме да го правим.
Както се казваше по онова следдемократично време:
Всичко за соца бе лъжа, но всичко за капитализма си е истина!

'''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
Благодаря за коментара пътниче.
Всяко общество си има две лица, като ги сменя/крие за да може да подлъже масите в негов интерес. Демокрацията и капитала са изпипали до съвършенство тази функция.
Жалко само за България...
цитирай
7. begetron426 - Времето на стадото...
22.07.2016 15:19
Времето на стадото
Беше времето на стадото, а то беше голямо и искаше да си присвои времето, но не успя, защото времето е подвластно само на истината и се изгаври със стадото. Като деца се къпехме в Огоста, която беше пълноводна и се удивлявахме много пъти на този стаден процес, все още необясним, а имаше и много стада от овце,. Когато някой овчар искаше да прекара стадото на другия бряг на реката, където имаше хубава паша за овцете, той прикарваше стадото до водата и буташе първата овца и всички подред скачаха след нея и плуваха към другия бряг. Трудното беше докато бутне първата овца и ние му помагахме да я бутне във водата. Къде е сега първата овца да я бутнем, но в обратна посока, и да скачаме след нея...
цитирай
8. aip55 - Времето на стадото Беше времето ...
22.07.2016 21:21
begetron426 написа:
Времето на стадото
Беше времето на стадото, а то беше голямо и искаше да си присвои времето, но не успя, защото времето е подвластно само на истината и се изгаври със стадото. Като деца се къпехме в Огоста, която беше пълноводна и се удивлявахме много пъти на този стаден процес, все още необясним, а имаше и много стада от овце,. Когато някой овчар искаше да прекара стадото на другия бряг на реката, където имаше хубава паша за овцете, той прикарваше стадото до водата и буташе първата овца и всички подред скачаха след нея и плуваха към другия бряг. Трудното беше докато бутне първата овца и ние му помагахме да я бутне във водата. Къде е сега първата овца да я бутнем, но в обратна посока, и да скачаме след нея...

'''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
Силен коментар!
Докато сме овце и няма ли овчар, който да поведе стадото...
А, бе овчарят кога ли е бил интелигентен...?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: aip55
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1481016
Постинги: 310
Коментари: 2488
Гласове: 7312
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031