Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.06.2018 22:52 - Останалото е мълчание
Автор: sidhaarta Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1222 Коментари: 1 Гласове:
5

Последна промяна: 06.06.2018 20:59

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
                                                                 imageimage 

 
image

 
... Божественият призив, оличностяващ - личността, не зависи от действеността на душевно-телесните процеси, нито от едни или други научни интерпретации, отнасящи се до техния произход и развитие. Човек Е благодарение на Божия призив, обърнат лично към него, затова църковната истина за човека не може да бъде разколебана нито от теорията за биологическата еволюция, нито от физиологическото сходство между вида homo sapiens и маймуната. 

Коренната отлика на човека от маймуната не се изразява в по-голямото съвършенство на психосоматичните функции, а в способността му да отвръща на призива на Бога, обърнат към него. 

В библейското изобразяване на сътворението на човека и неговото последващо одушевяване чрез Божието дихание става дума не за биологичния произход на хората, а за произхода им като съзнаващи и самосъзнаващи се, за тяхната лична свобода.

Съвпада ли този акт с появата на човека като биологичен вид, или личният 
образ Божи е бил запечатан на една от брънките от еволюционната верига – това вече не е важно за църковната и библейската антропология: от това нейната истинност не бива ощетена.

Ако се изразим с езика на Църквата, човек е призван да бъде свещеник – да приведе към Бога цялата сътворена природа, да възсъедини с Бога цялата „пръст” на този свят. 

Въпреки грехопадението човек си остава лична, разумна и душевнотелесна ипостас. Той запазва способността си да реализира динамично в личността си единството на света, да възстанови целенасочеността на световния ред чрез акт на личен отговор на Божия призив и така да доведе творението до съединение с нетварното битие. Затова, по думите на Писанието, тварите с нетърпение чакат прославянето на Божиите синове (Рим. 8:19-22).

Когато Църквата утвърждава вярата във вечния живот, тя има предвид не бъдещо състояние, в което една или друга 
част от човека – неговата душа или дух – са способни да преживеят гибелта на тялото. Вярата на Църквата е убеденост, че нашето съществуване е обусловено не от естествени, природни душевни или телесни свойства, а от връзката с Бога, от Неговата любов към всеки от нас. 

Вярата със вечния живот е увереност в неизменността на божествената любов, възсъздаваща нашето битие от нищото... Вярата в безсмъртието не представлява идеологически възглед, основан върху определени аргументи, а акт на доверие, израз на нашето упование и жажда за живот, утолими само от божествената любов. Именно Той, даряващият ни още тук и сега благодатта на живота, въпреки упорития отказ на човешката природа да се реализира като истинно битие, т. е. като самоотречение и съединение в любовта – именно Той обещава на всеки от нас преизобилие и пълнота на живота ни, изправяне лице в лице - и възсъединяване  - с Него, след като с последния си дъх нашето бунтовно естество прекрати съпротивата си на божествената любов. 

На човека не е дадено да знае по какъв начин и чрез какви сили се установява това ново отношение с Бога. Но ни е дарувана вярата, доверието към Божието Откровение, утвърждаващо неизменно личния характер на връзката между Бога и човека. 

Аз чувствам, че пред лицето Божие винаги ще оставам самия себе си – такъв, какъвто Той ме познава и обича; че ще запазя името си и ще получа възможност да разговарям с него, както Моисей и Илия на планината Тавор. 

Останалото нека бъде почетено с мълчание. 
Амин! (със съкращения)

Христос Янарас
Превод: Михаил Шиндаров
* Из книгата Азбука на вярата (бел. ред.).
dveri.bg





Гласувай:
5



1. lexparsy - Много хубав и съвременен прочит и ...
06.06.2018 01:46
Много хубав и съвременен прочит и тълкования на християнски разбирания, дълго време канонично ограничавани от невежи проповеди.
Поздравления за статията!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sidhaarta
Категория: Лични дневници
Прочетен: 484347
Постинги: 453
Коментари: 334
Гласове: 1329
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Господня молитва
2. "Отче наш" Обяснение на Господнята молитва
3. Отче наш - от Уикипедия, свободната енциклопедия
4. ВСЕМИРНОТО ПРАВОСЛАВИЕ
5. КРСТ ЈЕ СИЛА И СЛАВА !
6. "Отношението към Св. Богородица в Православието, в сектите, и в нехристиянските учения. Лектор:д-р Десислава Панайотова - директор на Центъра за религиозни изследвания и консултации "Св. св. Кирил и Методий", който работи при храма.
7. ОФИЦИАЛЕН САЙТ НА СВ. СИНОД НА БЪЛГАРСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА - БЪЛГАРСКА ПАТРИАРШИЯ
8. ДВЕРИ НА ПРАВОСЛАВИЕТО
9. ПРАВОСЛАВИЕ. БГ - Православие България
10. Независим интернет-портал Православие България
11. БИБЛИЯ - КНИГИТЕ НА СВЕЩЕНОТО ПИСАНИЕ НА ВЕТХИЯ И НОВИЯ ЗАВЕТ
12. СПИСАНИЕ - ПРАВОСЛАВНА МИСЪЛ
13. СОФИЙСКА ДУХОВНА СЕМИНАРИЯ "СВ. ЙОАН РИЛСКИ"
14. Център за религиозни изследвания и консултации "Св. св. Кирил и Методий"
15. ЦЕНТЪР ЗА ПРОУЧВАНЕ НА НОВИ РЕЛИГИОЗНИ ДВИЖЕНИЯ
16. ЖИВО ПРЕДАНИЕ
17. ПРАВОСЛАВИЕ, БОГОСЛОВИЕ, СЪВРЕМЕННОСТ - ЗАДРУГАТА
18. ВСИЧКО ЗА СВЕТАТА ЕВХАРИСТИЯ - ЛИТУРГИЯТА
19. СЛОВО ЗА МОЛИТВАТА НА СВЕТИ ЕФРЕМ СИРИЕЦ- ЕДНО ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ЧЕТИВО
20. НЕ РАЗПИТВАЙ
21. ТАЙНИТЕ КОИТО СИ ОТИВАТ С НАС......
22. НИКОГА НЕ ГИ ЗАБРАВЯЙ.... ТЕ ТИ ДАДОХА ВСИЧКО.
23. БИБЛИОТЕКА - ПРАВОСЛАВНО ХРИСТИЯНЧЕ
24. ПРАВОСЛАВНО ХРИСТИЯНЧЕ
25. ПРАВОСЛАВНО ПОМАГАЛО
26. ПРАВОСЛАВНОТО ХРИСТИЯНСТВО.СОМ
27. ДОБРОТОЛЮБИЕ
28. ХРИСТИЯНСТВО И КУЛТУРА
29. ДЯКОНИЯ.БГ
30. ПРАВОСЛАВНА КЛАСИКА