Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.05.2015 14:44 - СКРИТОТО ОРЪЖИЕ НА ДЯВОЛА.
Автор: ivoki Категория: Лични дневници   
Прочетен: 6018 Коментари: 3 Гласове:
25


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 
image



Решил Дяволът да продаде целия си арсенал от инструменти. Наредил ги старателно на голяма стъклена витрина. Каква колекция само! Тук бил блестящият Кинжал на Завистта, до него кротко лежал Чукът на Гнева. От другата страна се простирали лъковете на Алчността и Желанието, а до тях живописно били подредени отровните стрели на Ревността и Въжделението. Там били и оръжията на Страха, Горделивостта и Ненавистта.

А на най-красивата етажерка, отделно от всички останали инструменти, лежал малък, неугледен и доста очукан дървен клин, на който бил закачен етикет с надпис „Отчаяние“. За всеобщо учудване, цената на този инструмент била по-висока от тази на всички останали, взети заедно. Един от насъбралата се тълпа пред витрината попитал Дявола защо е толкова скъп този нищо и никакъв клин, а той отговорил:

- Аз наистина го ценя повече от всички, защото това е единственият инструмент в моя арсенал, на който мога да разчитам, ако всички останали се окажат безсилни. Ако съумея да вбия този клин в главата на човека, той отваря вратата и за всички останали инструменти.

image

Погалил Дяволът нежно неугледния експонат и отсякъл с тържествуваща усмивка: - Няма нищо по-смъртоносно от отчаянието!

                                                        От блога на Дора Ангелова

image






Гласувай:
27



1. ivoki - Най- лесният път да стигнем до от...
14.05.2015 16:19
Най- лесният път да стигнем до отчаянието е като загубим надеждите . А кога губим надеждите ? Като спираме да вярваме, когато спираме да мечтаем, когато нямаме илюзии за това, което ни очаква.....
цитирай
2. rainyclouds - Скритото ни оръжие срещу Дявола
15.05.2015 12:00
А най-сигурното оръжие за борба с дявола е СМИРЕНИЕТО. То е тих, благ ангел, който прогонва от нашите същества гордия и страшен Сатана, прогонва гордостта, този най-голям и прелъстителен грях. Смирението ни дава сили да отхвърлим от себе си всичко, което е гордо, и да насадим Благовестието.
Веднъж, когато свети Макарий излязъл от своя пустинен манастир и отишъл в близкото село, което било на два-три километра, срещнал дявола. Целият окичен с украшения, злато, сребро. Свети Макарий го попитал къде отива.
– В твоята обител, в манастира – отвърнал дяволът.
– Какво ще правиш там, няма нужда да ходиш – казал монахът.
– О, имам нужда. Ето, твоите монаси се молят на Бога в храма; на един дадох да задреме, на друг вложих някаква мисъл, която е недостойна за храма, на трети отклоних вниманието към много други неща, разсеях ума му. И така спечелвам твоите монаси. Но само с теб на мога да изляза на глава – казал Сатаната.
– Защо? – попитал свети Макарий.
– Не мога да подражавам на твоята добродетел смирението. Не мога това.
Дяволът наистина може да се преобразява и в ангел на светлината (2 Кор. 11:14), но никога не допуска смирението да влезе в неговата душа, защото тогава би престанал да бъде дявол.
цитирай
3. tryn - Паулу Коелю
16.05.2015 17:48
е казал, че само любовта може да ни промени, но отчаянието го прави по-бързо...

Навярно, любовта ни променя към добро, а отчаянието - към лошо.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ivoki
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3800621
Постинги: 2782
Коментари: 3628
Гласове: 10171
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031