Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.04.2014 17:35 - В ПОДКРЕПА НА Г/ЖА ГЕНКА ШИКЕРОВА
Автор: planinitenabulgaria Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1371 Коментари: 2 Гласове:
11

Последна промяна: 04.04.2014 23:19

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

                     С посвещение на бременната в 6-и месец г/жа Генка Шикерова:

 

              НАЙ-ПРЕДАНИЯТ НА УЧИТЕЛЯ СИ КОМПОЗИТОР

 

    Докато бях в Лос Анжелес замислих постинг за Йозеф Хайдн, но смешното е, че когато го прочетох по-късно си го харесах. Наблегнах на творчеството на Хайдн, но и на взаимотношенията между Хайдн и Моцарт. Хайдн е с 24 години по-възрастен от него, живее във Виена, не е напускал никога Австрия.  Моцарт е роден в Залцбург, но пътува по много страни на Европа – Англия, Франция, Италия и разбира се, Германия, знае и езиците им. Първата им задочна среща е през 1768 г, ксогато Хайдн поставя операта на Моцарт „Бастиен и Бастиена” в двореца на Естерхази. Хайдн е очарован от тази опера. Той е написал вече доста произведения в този жанр, но счита, че операта на 12 годишния Моцарт ги превъзхожда. От своя страна Моцарт се учи от творбите на Хайдн в областта на струнния квартет и симфонията. Най-големият подарък да Хайдн в живота му са Шестте струнни квартета на Моцарт, които той му посвещава. Моцарт кани Хайдн в дома си във Виена, където за целта е и негоивят баща Леополд, изпълняват квартетите в чест на Хайдн. А посвещението е написано на италиански, обяснил съм в постинга си за Хайдн защо.

   Моцарт се учи от Хайдн и твори творби в областта на струнния кварттет и на симфонията които падвишават тези на Хайдн, неговия задочен учител. Освен Шестте кварнтета, които споменах, Моцарт пише и четири симфонии, които са образците за следващите поколения композитори в областта на класиката и романтиката.

   Идва трагичната за Хайдн 1791 година. Хайдн, вече свободен творец е поканен в Лондон. Изненадващо да го изпратни във Виена идва Моцарт и изказва предчуствие, че това е тяхната последна среща. Хайдн не приема това сериозно, защото той е в блестящо здаве, а Моцарт е само на 35. Но Моцарт е знаел всичко, дори това, че ще умре скоро. Дошъл е да се прости с учителя си. След 4 месеца той умира. Каква загуба за света. А за Хайдн – още по-голяма. Той се отнася към Моцарт като към свой син. Моцарт е неговата гордост, неговата радост и изведнаж, далеч в мъгливия Лондон, той научава, че Моцарт е починал.

    За Хайдн започва нов период в живота. До тук учителят бе Хайдн, но ученикът го надмина. Ученикът почина, сега е време учитуелят му да се поучи от него. И той прави това, достигайки най-високите върхове в творчеството си. Често Хайдн е упрекван, че подражава на Моцарт в някое свое произведение, но той отговаря, че Моцарт от гроба му е поддсказал да направи това така. Напр. да включи по-убедително в последните си симфонии кларинетите, да изложи темите по-полифонично.

    В този постинг ще включа линкове с две произведентия на Моцарт и Хайдн, които много си приличат. Първото произведение е Симфония №38 в ре мажор на Моцарт, наречена „Пражка”.Тя е писана през 1786 г. за представяне в Прага, за където Моцарт подготвя своята най-велика опера, Дон Джовани. Хайдн пише своята велика Симфония №104 също в ре мажор през 1793 г. за предтавянето й в Лондон. Пред Хайдн са били най-големите достижения на Моцарт в областта на симфонията, неговите симфонии с номера 38, 39, 40 и 41. Видно от Лондонските симфонии на Хайдн, той добре е бил запознат с тези четири симфонии на Моцарт.

    Двете симфонии много си приличат, но са и доста раздлични. На Моцарт симфонията е в три части, липсва третата част Менует. Въпреки това обаче тя е достатъчно дълга, по-дълга е от четиричастната хсимфония на Хайдн. Известна е като „Симфонията без менуета”. Тази симфония е една от най-великите на света. Започва с бавна част, както симфониите на Хайдн. В нея има много полифония, подобно на тази от операта му Вълшебната флейта, но тя звучи така леко, че не се забелязва от незапознатите с този тип на музикалното провеждане на гласовете и темите.

    Втората част на симфонията има теми, които се ползвани и в операта му Дон Джовани. Тя е едно прекрасно Анданте.

   Третата част притежава съвършенство, докосвайки се до което човек се замисля за мястото си на този свят.

    Подобна е и симфонията на Хайдн, но тя е класическа в пълния смисъл на думата. Третата част е Меннует, но такъв, че бива използван за сигнал на музикални предавания. В тази симфония на тимпана има отредена додста важна роля, кларинтетите са колкото в симфониите на Моцарт. Симфонията е посветена на цигулара мениджър, евреина Соломон, собственик на музикална зала в Лондон, който кани Хайдн два пъти в Лондон. Ако не бе тази покана, светът нямаше да има дванадесетте Лондонски симфонии.

   Моцарт има много последователи, бих ги нарекъл ученици. Някои от тях се считат за по-велики от него. И много грешат. Най-преданият ученик на Моцарт след смъртта му е неговият учител, Йозеф Хайдн. Той безпогрешно оценява както талланта на Моцарт, така и своя.

   В постингите ми от 6. 02. и 7. 02. т. г. съм се постарал повече да напиша за Татко Хайдн, както Моцарт се е обръщал към него.

   Този постинг посвещавам на г/жа Шикерова, за да понесе по-леко обидата, нанесена й от мафията. Няма да й се размине за „Бетонните градини”. А методите на терор са същите - нападатели без лик, като тези от Крим, които организираха там референдума. Бяха с маски, колите бяха без отличителни знаци, но бе ясно кому служат. Всичко и у нас също е ясно. Нищо, че тези дето взривиха апартамента на Васко и втори път палят колата на Генка не са разкрити. Ясно е кой ги е изпратил.  В такива тежки моменти на помощ идва изкуството, което е вечно.

   А идиотите, трябва ли да посочвам до какво ниво са се възкачили, щом като могат да причинят такъв шок на бремеенна жена в 6-и месец. Това си е направо геноцид. Възможността за увреждане на плода след такъв шок е реална.

   Приятно слушане! Светът ще свърщи, идиотите – не. Но  пък изкуството е вечно!

https://www.youtube.com/watch?v=ot3g41rHFqU

https://www.youtube.com/watch?v=fxetlIVL-fI




Гласувай:
14



1. planinitenabulgaria - Към минусчиите с въпрос:
04.04.2014 23:40
Моля, прецизирайте:
От постинга ли не сте доволни, от позицията ми да подкрепя г/жа Шикерова от лошите хора без лик, музиката на Хайдн и Моцарт ли не харесвате, та се изявявате като свиркаджии или защото мозъците Ви са нагънати като големите бузи на Искра Фидосова.
За многониковците, и те хора без лик - един подходящ за тях поздрав. Със сигурност че им ареше:

https://www.youtube.com/watch?v=46ExbH5URDg

цитирай
2. sande - Тези, които гласуват с минуси все едно са издигнали над главите си плакат, на който пише: Ние сме простаци! И се гордеем с това! Аферим бе, хаирсъзи!
05.04.2014 13:24
" Моцарт има много последователи, бих ги нарекъл ученици. Някои от тях се считат за по-велики от него. И много грешат. Най-преданият ученик на Моцарт след смъртта му е неговият учител, Йозеф Хайдн. Той безпогрешно оценява както таланта на Моцарт, така и своя."

+++

Поздрави, Коста! Поздрави за таланта ти!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12185508
Постинги: 4545
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031