Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.10.2011 10:00 - Да изпием чаша чай...
Автор: kaprizna Категория: Изкуство   
Прочетен: 7934 Коментари: 20 Гласове:
20

Последна промяна: 27.10.2011 12:05

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 “В студената нощ поднеси на гостите си чай,
вместо вино,
и се насладете заедно на прекрасния му вкус,
който може да задоволи и по-изисканите и по-простите вкусове.
Чаят опиянява душата като виното, така че защо ни е вино;
така както хубавата книга е ароматна,
без да има цветя в нея.”

древно китайско стихотворение


"Чаят е лишен от арогантността на виното,
от стеснителността на кафето и престорената невинност на какаото... Чайната азиатска церемония е единствената, която заслужено се радва на всеобща почит. Белият човек се надсмива над нашата религия и нрави, но без колебание е приел кафеникавата течност", пише преди 100 години японецът Какудзо Окакура в забележителната "Книга за чая" - рядко елегантно изследване на чая като важна част от историята, философията и културата на Изтока.
Според него "чаизмът" (култът към чая) представлява истинския дух на източната демокрация, а церемонията около неговото приготвяне, поднасяне и пиене е израз на една "морална геометрия", доколкото определя нашия усет за пропорция спрямо вселената...


image "Тази възхитителна напитка примирява мъжете с трезвеността", отбелязва английският свещеник Джон Овингтън (XVIII в.)

"Щастлив съм, че не съм се родил преди чая", добавя неговият колега и съвременник Сидни Смит. Сигурно без него Англия щеше дълго да тъне в онова безметежно пиянство, познато от картината на У. Хогарт "Gin lane".

"Какъв довереник стана чайникът, откакто това нежно растение навлезе сред нас. Колко треперещи устни са се успокоявали от него", споделя Уилям Текери.


image

"По никакъв начин не ме интересува безсмъртието, интересува ме само вкусът на чая", твърди будисткият монах Лу Тун.
Ето и част от неговата "Поема за чая":

Първата чаша овлажнява устните и гърлото ми (подпомага отделянето на слюнка и утолява жаждата)
Втората чаша разпръсква самотата ми (прави ме силен и повдига духа ми)
Третата чаша прочиства стомаха ми (подпомага храносмилането и преработването на мазните храни)
Четвъртата чаша кара всички житейски грехове да се изпарят през порите ми (предизвиква потене и лекува обикновена настинка)
Петата чаша освежава мускулите и костите (намалява теглото)
Шестата чаша ме сближава с безсмъртните (активира мисленето и засилва паметта)
Чрез Седмата чаша чувствам само диханието на прохладния ветрец, който се надига в моите ръкави ( увеличава продължителността на живота)

image            image

image

“Чаят пробужда добрия дух и мъдрите мисли. Той освежава душата. Ако си смазан и си паднал духом, чаят ще те насърчи”
- император Шен Нун (2700 год.пр.Хр.)


image

image

image

image

image


     "ЧАЕН АРОМАТ"

Хайку - поезия от ПЕТЪР ПЛАМЕНОВ

image
В чашата чай
небето трепти,
жадно отпивам


image

  Кутийката за чай
пази шепота
на твойте пръсти

image   Прозорецът потънал е в пара,
чаен аромат
нещо ни разказва
  image Прозорецът замъглен от пара,
бързам в къщи-
ти ме чакаш

image
Ценна е
чаената чаша,
ръцете ти са я държали


image За устните ми
ти си питие,
на глътки пия теб и себе си
  image
В чаената чаша-
твоето отражение,
не смея да отпия


image Чаша чай,
а е побрала уханието
на цялата гора

image
На масата
самотна е чаената чаша
без твоята ръка


image Не пий
утайката на дъното,
ще се развеселиш от мъка
  image
Чай-
отпивам
уханието на полето


image Пием чай,
споделяме горчиво-сладкия вкус
на живота

image   Вън зимен ден,
а в къщи горско ухание-
пием чай
  image Весело бълбука чайник,
припомня
слънчевите дни

image
Преди изгрев
чаен аромат
буди слънцето и мен


image
  Горчив вкуса на чая,
уча се
сладостта да доловя

petarplamenov.blogspot.com/2009/05/blog-post_7797.html
  image


Кога НЕ трябва да пием чай:

Когато е много горещ (по очевидни причини).
Когато е много студен (уврежда храносмилането).
Сутрин преди закуска.
Когато е много силен, освен ако не е специална медицинска запарка.
Чай, който е бил оставен да изстива в кана.
Чай, който е бил оставен да престои една нощ и е претоплен. (Все пак не го изхвърляйте, тъй като може да бъде употребен за други цели.)
Когато чаят е нискокачествен.
Когато е лошо съхраняван. Ако е влажен, той е развален. Чаят трябва да бъде толкова сух, че когато се разклати да шумоли. Чаят винаги трябва да мирише добре. (горчивият тип чай трябва да мирише горчиво, ароматният чай - ароматно и т.н.)
След консумация на агнешко,не трябва да пием чай. Той втвърдява месото в стомаха и забавя придвижването му в червата, причинявайки запек.
Не трябва да пием чай един час преди и един час след приемане на лекарства.
Децата под двегодишна възраст не трябва да пият чай, защото той пречи на организма да абсорбира желязо и може да причини анемия.
Пиенето на твърде много чай по време на бременност не е полезно както за майката, така и за плода. Пиенете на малки количества слаб чай не вреди.



image   "Приятелството е като чая -
трябва да бъде силно и не много сладко" -

Джордж Бърнард Шоу (1856-1950)






"Клас" - Чай                   автор на клипа: demidiin




 


 



Гласувай:
20
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. soueerouseliteratura - Това е вълшебна чаена приказка! В ...
26.10.2011 11:56
Това е вълшебна чаена приказка! В самото начало имах едно възражение спрямо отношението вино - чай,... нооо ... Останах безмълвна. И красиво, и изказано точно, простичко и някак мнооого хубаво с това хайку. Всички сетива сякаш се разтварят - очите не могат да се наситят на изяществото, бълбукането на чая, пукането на огъня и воят на вятъра... всичко сред букет от аромати...

Усмивки! Ябълков цвят

цитирай
2. mitkaloto - С удоволствие ще опитам чая неза...
26.10.2011 12:06
С удоволствие ще опитам чая независимо,че пия много.Поздрави.
цитирай
3. kaprizna - soueerouseliteratura, не оставай безмълвна, Ябълков цвят...тогава ще съм принудена да ти предложа вино...
26.10.2011 12:31
http://www.pozitivnoto.info/2010/06/radostta-ot-jivota.html
цитирай
4. kaprizna - mitkaloto, не разбрах какво пиеш (особено пък днес - ПРАЗНИЧНО),но ти предлагам зелен чай - от утре...
26.10.2011 12:36
ЗЕЛЕНИЯТ ЧАЙ

1. Пиенето на зелен чай укрепва духа, повдига настроението, засилва паметта и мозъчната дейност.
2. Зеленият чай има освежаващо, ободряващо действие и помага при преумора.
3. Предпазва от кариес на зъбите. Изследвания на английски учени потвърждават, че зъбният кариес е много по-рядко срещан у хората, които всекидневно пият зелен чай.
4. Поддържа нормалната дейност на сърцето и стомаха.
5. Стимулира циркулирането на кръвта и енергията.
6. Предпазва от рак и злокачествен тумор. Засилва имунните функции на организма и действа благотворно за предпазване и лечение на лъчеви болести, при радиация и отравяния.
7. Забавя и спира процеса на стареене на клетките и допринася за подмладяване и дълголетие.
8. Съдържа немалко вещества, нужни за човешкия организъм. Цинкът, който се намира в зеления чай, играе важна роля за правилното протичане на бременността.
9. Прочиства кръвта от холестерол и други вредни вещества и наслоявания по стените на кръвоносните съдове. Предпазва и лекува атеросклероза, високо кръвно налягане и сърдечни заболявания.
10. Стимулира отделителната система, функциите на бъбреците и пикочния мехур.
11. Укрепва двигателната способност на организма и нервната система.
12. Лекува затлъстяване и разкрасява. Опъва кожата и отваря порите й.
13. Влияе благотворно при очни болести и засилва очите.
14. Регулира баланса между алкалите и киселините в организма.
15. Изстудява тялото по време на летните горещини и по този начин адаптира телесната температура към външни условия. 10 минути след поемането на чая се отварят кожните пори, телесната температура спада с 1-2 градуса и човек се чувства приятно по време на горещините.
цитирай
5. simpa - Благодаря за съветите "кога ...
26.10.2011 15:51
Благодаря за съветите "кога НЕ трябва да се пие чай"
цитирай
6. mitkaloto - ЗЕЛЕНИЯТ ЧАЙ 1. Пиенето на з...
26.10.2011 15:55
kaprizna написа:
ЗЕЛЕНИЯТ ЧАЙ

1. Пиенето на зелен чай укрепва духа, повдига настроението, засилва паметта и мозъчната дейност.
2. Зеленият чай има освежаващо, ободряващо действие и помага при преумора.
3. Предпазва от кариес на зъбите. Изследвания на английски учени потвърждават, че зъбният кариес е много по-рядко срещан у хората, които всекидневно пият зелен чай.
4. Поддържа нормалната дейност на сърцето и стомаха.
5. Стимулира циркулирането на кръвта и енергията.
6. Предпазва от рак и злокачествен тумор. Засилва имунните функции на организма и действа благотворно за предпазване и лечение на лъчеви болести, при радиация и отравяния.
7. Забавя и спира процеса на стареене на клетките и допринася за подмладяване и дълголетие.
8. Съдържа немалко вещества, нужни за човешкия организъм. Цинкът, който се намира в зеления чай, играе важна роля за правилното протичане на бременността.
9. Прочиства кръвта от холестерол и други вредни вещества и наслоявания по стените на кръвоносните съдове. Предпазва и лекува атеросклероза, високо кръвно налягане и сърдечни заболявания.
10. Стимулира отделителната система, функциите на бъбреците и пикочния мехур.
11. Укрепва двигателната способност на организма и нервната система.
12. Лекува затлъстяване и разкрасява. Опъва кожата и отваря порите й.
13. Влияе благотворно при очни болести и засилва очите.
14. Регулира баланса между алкалите и киселините в организма.
15. Изстудява тялото по време на летните горещини и по този начин адаптира телесната температура към външни условия. 10 минути след поемането на чая се отварят кожните пори, телесната температура спада с 1-2 градуса и човек се чувства приятно по време на горещините.

Днес на чай.Довечера на "вода за живот"-на келтски ./УИСКИ/на английски.След това свинско контрафиле....и вино "Близнаците "на Катаржина...
цитирай
7. an200 - Чудесен постинг!:)
26.10.2011 17:33
Красота и полезност!:)Ще взема да стана фен на чая.
Поздрави!:)
цитирай
8. magnoliya - Прекрасен постинг!
26.10.2011 19:01
Много интересни неща научих тук! Любител съм на чая, използвам го редовно!
Поздрави!
цитирай
9. demidin - Eла с музикалното си Аз (знaeш къде) ...
27.10.2011 09:37
Eла с музикалното си Аз (знaeш къде) и напиши "клас-чай" (знаеш как).Поздравче.
цитирай
10. kaprizna - simpa,
27.10.2011 10:53
Ще следя стриктно дали спазваш съветите...)))
цитирай
11. kaprizna - mitkaloto,
27.10.2011 10:54
Хайде сега разказвай, филето имаше ли контра или нямаше...)))
цитирай
12. kaprizna - За an200 !
27.10.2011 10:57
9 факти за чая, които вероятно не знаете

1.
Чаят е една от най-старите напитки. Древните китайци откриват, че от растението Camellia sinensis може да се приготвя гореща вкусна напитка. Китайците усъвършенстват церемонията по пиенето на чай векове наред, така се откриват и нови видове и вкусове.

2.
Етикетът по приготвяне и пиене на чай е създаден в Китай. През 780 г.пр. Хр. Лу Ю описва в книгата си начините на приготвяне и етикетът за пиене на чай. Чайниците и чашите за чай също са създадени в Китай.

3.
След китайците, първи приемат чая японците. Едва през 17 век той е донесен в Европа, където тогава има много висока цена и е част от луксозните стоки, доставяни от Изтока. Днес основни износители на чай са Китай, Япония, Шри Ланка, Индия, Африка и Грузия.

4.
Известният английски чай “5 o’clock tea” е “открит” от седмата дукеса на Бедфорд, която пиела чай следобед, за да притъпи пристъпите си на глад. Веднъж сервирали следобедния й чай с лека закуска и толкова й харесало, че го превърнала в ритуал. Съвсем скоро цял Лондон пиел чай с малки сандвичи в 5 часа следобед.

5.
Докато китайците пият чая чист, в Европа започват да добавят мляко, а в Тибет – масло от як. Мароканците овкусяват напитката си с мента, босилек или градински чай, а руснаците – със сладко.

6.
Навикът на европейците да добавят мляко в чая си датира от 19 век, в Англия. По това време китайските купи за чай били изключително фини и лесно чупливи и така в Европа добавяли студено мляко към горещата напитка, за да не чупят чашите си.

7.
Най-екзотичният чай е създаден в Кашмир и съдържа зелен чай и чай Darjeeling с добавен натрошен кардамон, карамфил, натрошени бадеми и семена от борови шишарки.

8.
Някои хомеопати забраняват чая на пациентите си, тъй като може да покачва адреналина или кръвното налягане и дори може да причини алергии, безсъние, депресия...

9.
В Азия обаче, винаги са изтъквали предимно предимствата на чая. Древните китайски лекари предписвали чай при главоболия, а други дори твърдели, че може да доведе до безсмъртие. Вярвали, че пречиства гласа, стимулира паметта, подобрява храносмилането и подпомага цялостната работа на човешкото тяло.

SuperNova.bg
цитирай
13. kaprizna - magnoliya, прочети и това:
27.10.2011 11:03
Може би именно чаят е най-старата напитка в света. Първите сведения за чая датират от преди 4,700 години.

От всички течности които се консумират в света,чаят е на второ място след водата.

Ето и няколко факти за чая:

1.Днес англичаните са на първо място по пиене на чай на глава от населението – над 4 кг годишно.

2.Най-голямата чаена държава в света е Индия – тя дава една трета от световния добив на чай. Чашата чай е символ на индийското гостоприемство.

3.Основният конкурент на Индия по производство на чай е Шри Ланка, където чаят се пие с ароматизиране – той често има дъх на шоколад, на манго, на вишна, малина или ягода. В Централна Азия се пие предимно силен зелен чай, без да се добавя захар.

4.В Япония чаената церемония е традиция. Всяка десета млада японка е обучена да сътвори сама цяла чаена церемония. Обучението трае 3 години и момичето получава различни майсторски степени.

5.„Чаят има само две наименования в цял свят”
Английската дума за чай “tea”, както и нейните вариации tay, tey, the, произлиза от китайски диалект (Amoy). Другото наименование, чиято разновидност използваме и в България, идва отново от китайския език (Mandarin) – “cha”. В различните страни наричат чаят по един от двата начина. Някои използват и двете наименования. Ако в Англия си поръчате “hot cup of cha”, с удоволствие и без съмнение, ще Ви сервират гореща чаша чай.

6.Чаят съдържа 50% по-малко кофеин в сравнение с кафето, което го прави чудесна алтернатива за тези, които са чувствителни към кофеина. Една чаша черен чай съдържа наполовина по-малко кофеин от чаша кафе. Нещо повече, по-голямото количество кофеин в чая се отделя в първите 30 секунди от запарването. Т.е., ако натопим чая в горещата вода за половин минута, и след това сменим първата вода, ще намалим съдържанието на кофеин до минимум.

7.Първият, който предлага чаени пакетчета е търговеца от Ню Йорк – Томас Съливан. Причината е била високата цена на металните кутийки за чаени мостри. Това се случва в периода 1904-1908г. на миналия век. Въпреки, че това откритие се смята за улеснение в приготвянето на чай, много хора по света го критикуват остро. Мнението на ценителите на чай е категорично – напитката от попарени чаени листа е много по-приятна и впечатляваща.

8.„Зеленият и черния чай – два различни чая?”
Дали в действителност зеленият и черният чай произлизат от едно и също растение? През 17, 18 в. никой не е бил сигурен в това, защото чаените търговци не са били допускани в Китай и информацията за производството на чай е била оскъдна. По-късно, през 19 в. , англичани откриват диво растящи чаени храсти в Индия. През 1905г. чаят получава и официалното си латинско наименование – Camellia silensis. Именно това растение, само по себе си, е суровината за производство и на зеления, и на черния чай. Разликата е в периода на ферментация.

9.Англичаните имат свои привички по отношение на чая. Наливат първо мляко, после чай. Слагат лъжичката си по дължина на чашката- знак, че са пили достатъчно и не желаят да им се долива. Човек, който не е запознат с местния етикет, може много да пострада. Някога принц на име Де Бролие бил принуден да изпие 12 чаши ай, преди да разбере за манипулацията с лъжичката.Разказват, че един чужденец в отчаянието си скрил чашката в джоба си, за да не се налага да пие повече.

10.„Чаят е невероятно полезен”
Една чаша бял чай съдържа същото количество антиоксиданти, колкото десет чаши ябълков сок! Независимо, че повече внимание се обръща на здравословните ефекти на зеления и белия чай, черният чай и оолонгът притежават също много полезни съставки. Чаят регулира холестерола, подпомага имунната система, влияе благотворно на сърцето, оказва положително въздействие върху зъбите и венците. Смята се, че консумацията на чай е превенция срещу ракови заболявания.
цитирай
14. kaprizna - demidin,
27.10.2011 11:03
...идвам...
цитирай
15. kaprizna - demidin,
27.10.2011 11:13
Видях, чух и....направих каквото трябваше...;-)
цитирай
16. iliada - :)
27.10.2011 12:06
Първата чаша овлажнява устните и гърлото ми;
Втората чаша разпръсква самотата ми;
Третата чаша претърсва празните ми черва,
но намира само пет хиляди тома със странни йероглифи;
Четвъртата чаша предизвиква леко изпотяване -
Всички житейски грехове се изпаряват през порите ми.
На петата чаша съм пречистен.
Шестата ме зове в селенията на безсмъртните.
Седмата чаша - ах, но повече не мога!
Чувствам само диханието на прохладния ветрец,
който се надига в моите ръкави.
Къде е Хоросан? Нека яхна този ароматен бриз и се понеса натам.

-- Лу Дун


цитирай
17. kaprizna - iliada ,
27.10.2011 12:35
Ох, ами сега...като не знам на коя чаша съм...)))
...Поглеждам си ръкавите...
цитирай
18. georgibogdanow - Привет, kaprizna,
27.10.2011 20:47
отново ме накара да ахна. Превъзнасянето може би е излишно и звуча изкуствено и не на място, но постингът ти е така елегантен и изящен, за пореден път...

Може би съм пристрастен към темата, затова е тази смущаваща високопарност "още от вратата ":). Обичам чай, кафе не пия. Чаят не е просто напитка, той е много повече, той е светоусещане. Спирам дотук, понеже вероятно бих написал цяла нова тема по случая. Предпочитам билковия, зелен и черен не харесвам по принцип.

Поздрави!
цитирай
19. kaprizna - Здравей, georgibogdanow! Щом си фен на чая, ще ти бъде интересно да прочетеш това:
27.10.2011 23:00
http://neogenesis-bg.com/articles/chinese-tea

Поздрави и приятна вечер с чаша чай!
цитирай
20. junk - a;as
30.10.2011 13:38
edin akran
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kaprizna
Категория: Изкуство
Прочетен: 2224715
Постинги: 447
Коментари: 2932
Гласове: 15686
Календар
«  Септември, 2017  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930