Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.09.2011 20:54 - Градината на Клод Моне - реалност и фантазия, светлина и симетрия
Автор: kaprizna Категория: Изкуство   
Прочетен: 29732 Коментари: 16 Гласове:
22

Последна промяна: 19.09.2011 12:29

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 
В селцето Живерни, разположено на около 70 км от Париж, се намира градината на известният художник Клод Моне. Създадена в годините 1883-1926 в красивата долина на река Епт, многократно превръщала се във вдъхновение за Моне, градината смайва със своите триизмерни пейзажи, чиято палитра прелива от реалност в сюрреалистичност. 

image

Самата градина е досущ като творба на Моне и до ден днешен е любимо място на хората на изкуството. Разделена е на две части от пътека, а достъпът от единия до другия край става благодарение на тунел.
image

От едната страна се намира розовата къща на Моне със зелени прозорци, окичена с гирлянди от рози, където прекарва последните години от живота си. 

image

От другата страна на тунела обликът й е напълно различен, все едно омагьосан от четката на великия импресионист. Там се намират нереално красивите езера с лилии, заобиколени от глицинии и върби. Играта на светлината по повърхността на езерата, нарцистично отразяваща силуетите на пъстрата растителност, кара посетителите да настръхнат от удоволствие. Въобще всяка минута, прекарана в тази градина, е истинска душевна наслада.

image

image

image

image

През 1883 година Клод Моне се установява в Живерни, след като купува имение с овощна градина, оградено с високи каменни стени. Той се заема с плана си да създаде градина, която да бъде действителен образ на творческите му търсения за красота. В продължение на доста години с помощта на седем градинари той полага неимоверни усилия да превърне имението в градина, изпълнена с перспектива, симетрия и цветове. 

image

image

image

В нормандския двор, разположен на площ от един хектар, цветята са засадени на туфи с различна височина, за да създадат обем. Плодните и декоративните дървета са надвиснали над катерещи се рози и ружи. В цветните бордюри наред с редки, екзотични растения има и едногодишни цветя.

image

image

С течение на годините Моне се увлича в ботаниката, търси редки видове, купува ги доста скъпо и споделя с приятели, че всичките му пари отиват за градината, но е във възторг от нея и тя го вдъхновява в творческите му търсения. Моне смесва най-простите растения като маргаритките и маковете с екзотични, рядко срещани цветя, за да постигне онази пъстрота, която е характерна за неговата палитра. Строго организираната и разчертана градина не е по вкуса на художника. В своите лехи той съчетава цветята според техните цветове и ги оставя да растат колкото искат.

image

image

image

В много от пейзажите си Моне се опитва да улови взаимодействието между светлината, цвета и сенките. Непрекъснато се връща към един и същ обект и го рисува от едно и също място в различно време от деня. Творецът счита, че в зависимост от светлината един и същ предмет изглежда различно. Очарован е от бързо променящата се природа, от зрителните впечатления, които тя оставя у наблюдаващия, от движението на светлината и светлосенките. Както градината, така и картините му са изпълнени с перспектива, симетрии, цветове и сенки.

image

Централната алея в Нормандския двор днес е покрита с железни дъги, по които са пуснати катерещи се рози. Розови дървета покриват перилата покрай къщата. В края на лятото латинките завладяват основната леха със своите пъстри топли цветове. През годините Моне е засаждал растенията с окото на художник, така че днес всеки кът от градината е запълнен с изумително разнообразие от цветя, осигуряващи пъстроцветието, което познаваме от платната на импресиониста.

image

image

image

Най-съвършеното творение на Моне е Водната градина, заобиколена от плачещи върби и бамбукови туфи. Над езерото се простира мост в японски стил, обкичен с бели и лилави глицинии. Две дървени лодки, плаващи под моста, са използвани от градинарите, за да се грижат за водните лилии, които са голямото вдъхновение за Моне.

image

Прочутата водна градина не е част от първоначалното имение на художника. Десет години след като се е преместил в Живерни и е успял да събере пари, той купува поляната в близост до неговото имение. Художникът веднага се захваща с изпълнението на плана си - да премести коритото на потока, който протича през нея, и да организира на нейно място красива ориенталска водна градина с китайски и японски бамбук, екзотични водни лилии и редки растения. Те се съчетават по изящен начин с допълнителен архитектурен елемент - зелен японски мост.

image


image

Водната градина е изпълнена от асиметричности и извивки. Вдъхновена е от японската градина, от която Моне се възхищава и опознава от гравюрите, които колекционира.

image

Разбира се, такива мащабни дейности по промяна на ландшафта не остават незабелязани и селяните обвиняват художника, че екзотичните му растения отравят водата в района. Какво се е случило по време на тогавашните дебати, е неизвестно, но Водната градина е факт и се радва на посетители и поклонници на художника и днес.

image

image

image

image

image

Градините в имението Живерни са свидетелство за усилията в търсенията на един творец. Художникът създава шедьовъра си два пъти: страстен градинар, Моне полага неимоверни усилия да изгради и съчетае невиждана по това време екзотика, която по-късно превъплъщава в картини. Те са източникът на творческите му импулси. Импресионистът намира вдъхновение във Водната градина в продължение на повече от двадесет години. В стремежа си да разкрие границата между реалността и нейното отражение, между сумрака и кристалната прозрачност на деня, Моне се впечатлява по-малко от цветята, отколкото от техните отражения - от огледалния свят, който се разкрива на повърхността на спокойната вода.

image

image

image

image

След смъртта на Моне през 1926 година неговият син Мишел наследява къщата и градината Живерни. След Втората световна война имението и градината са изоставени и едва когато през 1966 Мишел Моне, внукът на художника, дарява имението на дядо си на френската Академия за изкуства, то получава нов шанс за живот. В продължение на десет години градината и къщата са възстановени по спомени на приятели и близки на художника.

image

image

image

Езерото е изкопано наново, засадени са онези растения и цветя, които се откриват в картините на Моне. От 1980 година имението е отворено за посещения. Днес всяка година повече от половин милион туристи откриват за себе си градините на импресиониста. И всеки намира обяснението на творческото вдъхновение на големия художник - цъфтежът на цветята в нея е божествена симфония.

image

image

image

image

По материали от gradinata.bg

Клод Моне - кратка биография  art-bg.info/claude-monet/









Гласувай:
22



1. kleopatrasv - Чудесен постинг, поздравления от ...
18.09.2011 21:06
Чудесен постинг, поздравления от мен!
цитирай
2. injir - Rai i prikazka!
18.09.2011 21:43
Rai i prikazka!
цитирай
3. kaprizna - kleopatrasv, injir
18.09.2011 22:31
Благодаря ви!
цитирай
4. iliada - Захласнах се от толкова красота, ...
18.09.2011 23:02
Захласнах се от толкова красота,Цвети
Браво!
цитирай
5. kaprizna - iliada,
18.09.2011 23:14
"Красотата живее в душата на този, който я възприема."
David Hume
цитирай
6. анонимен - Затова е прав Оскар Уайлд,
19.09.2011 08:49
когато казва, че изкуството създава живота, а не обратното. ))))
цитирай
7. kalin8 - Приказност!!!
19.09.2011 10:24
Без думи...
Б.
цитирай
8. kostadinovd - Толкова много красота на едно място !
19.09.2011 15:14
Поздрави за чудесния постинг !
цитирай
9. kasnaprolet9999 - Голяма красота си ни показала, н...
19.09.2011 17:36
Голяма красота си ни показала, направо ми спря дъха. Поздрави
цитирай
10. kaprizna - Благодаря за коментарите!
19.09.2011 20:41
Желая ви красиви есенни дни!
цитирай
11. swanlake - Замислям се напоследък-чета вс...
20.09.2011 02:31
Замислям се напоследък-чета всичко ,което пишеш , възхищавам му се и го приемам като даденост. Но каква ли светла душа се крие зад това "капризна",която пръска толкова хубост наоколо :) Прегръдки!
цитирай
12. scarlety - Привет!:)
20.09.2011 11:41
Чудесен постинг,а коментарът на swanlake - още повече!:)
Хубав ден!:)
цитирай
13. kaprizna - swanlake,
20.09.2011 21:45
Аз нищо не пиша, само търся, копирам и поднасям....за ценители като теб...и за други, които търсят разнообразие и цветни моменти в сивото ежедневие...
Поздрави!
цитирай
14. kaprizna - scarlety,
20.09.2011 21:46
Поздрави и хубава вечер!
цитирай
15. monaliza121 - Вдъхновение!:))
21.09.2011 08:22
Поздрав!:))
цитирай
16. simpa - Прекрасни са!!!! Поздравления!!
06.10.2011 07:07
Прекрасни са!!!! Поздравления!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kaprizna
Категория: Изкуство
Прочетен: 3337701
Постинги: 447
Коментари: 2937
Гласове: 15702
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031