Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.06.2011 10:30 - Мятало Ленче ябълка...
Автор: kaprizna Категория: Изкуство   
Прочетен: 11493 Коментари: 17 Гласове:
38


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  image

  Мятало Ленче ябълка,
мятало и наричало:
"На комуто се падне ябълка,
за него ще се оженя".

Ябълка се падна на старец.
Старец се много зарадва,
засука мустак нагоре,
заклати брада надоле.

Викнало Ленче да плаче:
"Олелe, майко, майчице,
какво ще правя тоз старец?"
Майка на Ленче думаше:

"Я мълчи, Ленче, не плачи,
дървари в гора ще идат
и ние стaрeц ще пратим.
дано го дърво убие,
дано го мечки изядат."

Дървари от гора се връщат,
нашият старец най-напред,
на рамо дърво носеше,
мечка за ухо водеше.

Народна песен


image
"An Apple A Day Keeps The Donkey Away" by Debi Hubbs
 
Ябълката е символ на любовта, брака, пролетта, младостта, плодородието, дълголетието или безсмъртието, а християнската традиция я свързва с изкушението и първородния грях.
Ябълката e любов, радост, знание, мъдрост, обожествяване и разкош, но заедно с това съблазън, измамa и смърт.
С кръглата си форма тя представлява цялост и единство и се противопоставя на нара, състоящ се от множество зърна.

image
"В края на лятото" от Юрий Клапух
  Като плод от градината на хесперидите, ябълката символизира безсмъртието.
Древноскандинавската богиня Идун имала чудесни златни ябълки, благодарение на които боговете запазвали вечната си младост.
Символ при келтите е ябълково клонче, чиято магическа сила дарява младоженката с плодовитост. 
За китайците ябълката означава мир и съгласие, а при гърците тя е сватбен знак, за любов и желание.Преди да влязат в брачните покои, младоженците си разделяли ябълка.
Ерида, богинята на раздора, подхвърлила златна ябълка с надпис "За най-прекрасната", която после станала "Ябълката на раздора", щом Парис я дал на Афродита - най-красивата сред трите богини - Хера, Атина и Афродита. За благодарност Афродита го наградила с любовта на прекрасната Елена, заради което и започнала Троянската война.
Гръцката, келтската и скандинавската митологии описват ябълката като прекрасен плод, даряващ сила на боговете.
За древните келти ябълката е силно свързана с отвъдното, с вълшебствата и тайното знание. Планината Авалон, обиталище на елфи и феи, в превод от древноирландски означава "ябълкова". В легендата "Пътешествието на Бран на Острова на Блажените", разказваща за странстванията на героя (името му между другото означава "врана" или "черен", в което отново звучи темата за смъртта и отвъдното) в страната на вечния живот, се казва: "И видя той жена с величествена красота, която му протегна ябълково клонче, направено от бял бронз. А ябълките на него бяха от бяло сребро. И звучеше вълшебна музика..."

  image
"Eye" by Filip Mihail"s-Gallery

Ябълковият цвят символизира женската красота. Подобно на портокаловите цветчета, той се използвал за булченско украшение като символ на плодовитост.
Ябълката се асоциира с женската гръд, а в Европа райската ябълка, плодът от дървото на познанието за добро и зло, е символ на изкушението и греха. На картините, изобразяващи грехопадението на Адам и Ева, змията държи в устата си съблазнителната ябълка. В зависимост от традицията другаде това е смокиня, дюля или нар.
Картините за раждането на Христос показват младенеца Иисус, който поема ябълка; по този начин Той символично взема върху Себе Си греховете на света. Затова червената ябълка, с която по традиция украсяваме коледната елха, може да се изтълкува като възможност за връщане в рая благодарение на раждането на Спасителя.
Ябълката е била забраненият плод на Златния век. Привлекателната й сладост се асоциирала с греховната съблазън поради подобната дума "лош, греховен, зъл" (лат. malum). Затова в произведенията на изкуството от бароковата епоха смъртта във вид на скелет държи в ръка ябълка: цената на първия грях е смърт.

image
"Languish" by Anusha Mishra-Praharaj

В обикновения живот ябълката поради своята почти идеално кръгла форма се възприема като космически символ, затова крале и царе нерядко наред със скиптър държат в ръка символично представляващата целия свят "държавна ябълка" (държавата).
В античния свят върху монетите се изобразявали три кръга, обозначаващи известните на император Август части на земята - Азия, Африка , Европа, а "държавната ябълка" била увенчана с фигурата на богинята на победата (Нике, лат. - Виктория). В християнската епоха мястото на Нике заел кръстът, затова дори астрономическият символ на Земята е кръг с кръст върху него.
Ябълката е дар от трите хеспериди за Херакъл, а също и от Ева, "майката на всички живи" за Адам. И накрая, Немезида, богинята на свещените дъбрави, която в по-късните митове става символ на божественото възмездие за горделивите смъртни царе, носи клонче с ябълки, дар за героите. Всички райски места от времето на неолита и бронзовия век били острови - градини с плодни дървета.

  image
"The Old Apple Tree" by Peggygarr

Дори непривлекателната ябълка-дивачка е намерила приложение в хералдиката. Както дивата ябълка, твърда и кисела, запазва много добре виното от прокисване, така с жестокост се наказва злото, а добродетелното се запазва.
На латински ябълка и зло се пишат еднакво. Точно тук се вижда връзката с библейската легенда, в която се говори, че забраненият плод от дървото на познанието в райската градина, изяден от Адам и Ева, е била ябълка. Обикновено така се изобразява Ева - с ябълка в ръка, която предлага на Адам.

image
"Adam and Eve" by Ivona Torovin
Независимо че Библията не назовава плода, с който Ева била съблазнена в райската градина, ябълката е първия плод, върху който е паднал изборът на тълкувателите на Свещеното Писание.
Така ябълката придобила и положително, и отрицателно значение по отношение и на понятието "познание" (тъй като Ева го откъснала от дървото на Познанието за добро и зло).
image
"Eve and Her Apples" by Rosalind Kaye
 
  image
"Angel Eden" by BARBARA GERODIMOU

В изкуството ябълката символизира първородния грях, ако е изобразена в устата на маймуна или змия. Иисус Христос в образа на Спасител често държи в ръка ябълка или сочи към нея - символа на спасението.
Алхимиците забелязали, че сърцевината на разрязаната напречно ябълка има петолъчна форма, което им напомняло за търсения пети елемент. Така те използвали този плод като символ на знанието.

image
"Apple" by Ben And Raisa Gertsberg
  И до днес ябълката присъства на трапезата на еврейската Нова година - Рош-а-Шана. След специалните молитви в синагогите, на празничната еврейска трапеза има задължително ябълки и халва с мед за предстояща "сладка" година.
Червената ябълка украсява и българската коледна трапеза,сурвачката и пак с нея се даряват сурвакарите.

По материали от интернет

image
"Apple Harvest" by David Bredemeier


image
"Cider Time" by Art Gore


image
"Брадва, ябълки и дърва" от Юрий Клапух


image
"Apple One" by Adele Gregory


image
"Apple Slicer" by Art Gore


image
"Hydrangeas and Apples" by Jean Ehler


image
"Apple" by Roumiana R.Adams


Знаете ли, че...

В една ябълка има средно 80 калории.
Ябълката не съдържа мазнини, натрий и холестерин.
За приготвянето на 3 литра ябълков сок са необходими 36 ябълки.
Броят на семчиците в една ябълка зависи от ябълковото дърво. Различните сортове имат различен брой семчици.
Повечето цветове на ябълката отначало са розови, а когато се отворят, постепенно стават бели.
Известни са повече от 7 500 култивирани видове ябълки.
Най-тежката ябълка в света е била с тегло 1.3 кг.
Нютон открил идеята за всеобщото притегляне, като видял ябълка да пада от дървото. И до ден-днешен въпросното дърво може да се види в Кембридж, Великобритания.

image
"It is time" by Zeljko Prebeg

От какво могат да ни предпазят ябълките?

В ябълката се съдържат почти всички необходими на организма витамини и минерали. Затова плодът се препоръчва на всички за профилактика и повишаване на имунитета.
При повишена киселинност на стомаха и дванадесетопръстника са полезни само печени сладки ябълки. За хората, които страдат от гастрит, колит, жлъчно заболяване и са с понижена киселинност на стомашния сок, се препоръчват киселите сортове.
Всеки ден, един час преди ядене е добре да изяждате две кисели ябълки, ако страдате от атеросклероза и хипертония, както и за профилактика при исхемична болест на сърцето и рак на дебелото черво.
При запек, изяждайте сутрин на гладно три небелени ябълки, преди обяд и вечеря - три печени.
Ако кашлицата не минава дълго, направете следната смес: настържете ябълка и лук, добавете мед, като всички компоненти са в еднаква пропорция. Разбъркайте добре и взимайте по една чаена лъжичка три пъти на ден между храненията.
За профилактика на простудните заболявания се препоръчва да похапвате несладки ябълки, които освен това избелват зъбния емайл.
Ако искате да откажете цигарите, направете тридневна ябълкова диета. Освен ябълките можете да си позволите черен хляб и билков чай. По този начин организмът по-лесно ще свикне с никотиновия глад.



image
"Apple Of My Eye" by Debi Hubbs


image
"Forbidden fruit" by Richard Canty



image
"Yin Yang Apple" by Olie Cannoli-Griffard


translate.google.bg/translate






 






Гласувай:
39



1. iliada - Събра ми очите,Цвети!
02.06.2011 14:44
Много ,много ми хареса !Поздрави прегръдки!
цитирай
2. kaprizna - Прегръдки и за теб!
02.06.2011 15:01
И поздрави от стареца с мечката...:)))
цитирай
3. iliada - :)))))))))))))))))))))))))))))
02.06.2011 15:24
kaprizna написа:
И поздрави от стареца с мечката...:)))

цитирай
4. kalin8 - Поздрави!
02.06.2011 19:42
За народната песен и всичко останало!
Б.
цитирай
5. анонимен - Затова има специален стародавен израз:
03.06.2011 13:41
"Дъртото си е дърто!" )))
цитирай
6. amore - Прекрасно изследване, и прекрасно поднесена тема!
03.06.2011 18:55
Благодаря за всичко ново, което научих за ябълката, както и за естетическото удоволствие от художественото оформление :)))))
цитирай
7. kaprizna - kalin8,
03.06.2011 19:15
благодаря ти!
цитирай
8. kaprizna - parasol,
03.06.2011 19:16
дърто, ама мъдро...
цитирай
9. kaprizna - O, grande amore...
03.06.2011 19:19
...ще ти подаря една ябълка за благодарност,
избирай си от представените...
цитирай
10. alexs - Цвети какво ще го прави Ленчето този старец? :)
04.06.2011 10:32
Браво много ми хареса!
И ябълките харесвам......
Приятен ден!

ПП А ти капризна ли си ??? :)
цитирай
11. pevetsa - Уауууууу, прекрасни ябълки:))...
04.06.2011 12:27
Уауууууу, прекрасни ябълки:))))
А Ленчето да бъде блъгодарна че и се е паднал старчето, а не някое сополиво хлапе.
цитирай
12. kostadinovd - Прекрасен постинг.Много ми хареса .
05.06.2011 12:00
ПОЗДРАВИ !!!
цитирай
13. kaprizna - alexs,
05.06.2011 20:51
kaprizna съм...
цитирай
14. kaprizna - pevetsa , kostadinovd
05.06.2011 20:53
Благодаря ви!
цитирай
15. tota - С една дума - прекрасно!!
06.06.2011 07:53
Поздрави!

Хубав ден!
цитирай
16. bizcocho - :)))) значи не само дърва, а и мечка ...
07.06.2011 20:27
:)))) значи не само дърва, а и мечка довел :))))))))
цитирай
17. zvezdichka - Много задълбочени
10.06.2011 13:28
проучвания, поднесени заедно с красивите снимки и картини и полезна информация! Интересен постинг!
Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kaprizna
Категория: Изкуство
Прочетен: 3337409
Постинги: 447
Коментари: 2937
Гласове: 15702
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031